2024.03.28, Csütörtök

Megkezdte működését a Pécsi Egyházmegye Pasztorális Irodája

pecsiegyhazmegye.hu

2017.03.19. 19:44

Március elsején megalakult Pécsi Egyházmegye Pasztorális Irodája, amelynek feladata és célja az, hogy a pasztorális terv megvalósulását elősegítse az evangelizáció, a szeretetszolgálat, a közösségek és a liturgia területén.

Az idén a rendszeres találkozók és képzések szervezését kapták feladatul. Az előadók kiválasztása mellett a téma megjelölése is az iroda munkája. Missziós programokat, lelkigyakorlatokat és zarándoklatokat szerveznek plébániai és egyházmegyei szinten egyaránt. A nagyobb ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeket, mint például a pünkösdhétfői családok és közösségek ünnepét is az iroda szervezi. Segítik a karitász csoportokat a plébániákon, valamint egyházmegyei programokat szerveznek a plébániai közösségek bevonásával.

Tanulmányozzák és értelmezik az egyházi tanításokat, ezek alapján ajánlásokat készítenek. Kialakítják az egyházmegyei misszionárius-képzés rendszerét és tematikáját. Egységesítik a szentségek felvételére történő felkészítéseket. Segédletet készítenek, mely bemutatja a karitász munkáját, feladatát és lehetőségeit, az induló plébániai karitász csoportok és az önkéntesek számára. Kiemelt feladatuk a rendszeres kapcsolattartás a plébániákkal és a referatúrákkal, továbbá az országos egyházi hivatalokkal.

Az iroda munkatársai március 18-án találkoztak a Plébániai Tanácsosok Testületének tagjaival és a kistelepülési támogatásban részesülő munkatársakkal. A találkozókon részt vett Udvardy György megyéspüspök is, aki kiemelte: az egyházmegye pasztorális intézményeinek együttműködése azért fontos, mert az egyházmegye egészében Isten irgalmát tudják képviselni.

PécsAktuálisPécsi EgyházmegyePasztorális Irodaképzés