2024.04.25, Csütörtök

Pécsen építhet új repülőgépgyárat a Magnus Aircraft

hirado.hu, Kossuth Rádió/Közelről

2017.08.16. 08:54

Világsiker születhet: Magyarországon gyárthatják a világ legkönnyebb e-repülőgépét.

Egymotoros, kétszemélyes, súlya 410 kilogramm, egyelőre 20-25 percet képes a levegőben tölteni: a világ első tisztán elektromos hajtású repülőgépét Magyarországon készítették. A legnagyobb kihívást az elektromos hajtás megoldása, valamint az akkumulátorok mérete és elhelyezése jelentette, a további fejlesztések is erre irányulnak. A tervek szerint ennek a gépnek a további fejlesztése tesztelése és akár gyártása is Pécs-Pogányra kerülhet, ugyanis a feltaláló itt tervezi megépíteni új gyáregységét és k+f központját.

 

Újjászülethet Pécs-Pogány?

Eddig a másfél éve folyó tárgyalások miatt titkolták, de a Pécsre költöző repülőgépgyár az észak-amerikai és a kínai piacot látná el innovatív és high-tech könnyűszerkezetes légieszközökkel – Csizi Péter, Pécs és térségének országgyűlési képviselője szerint az utolsó simítások miatt titkolták eddig a tényt, hogy a Magnus-repülőgépek a baranyai megyeszékhely mellett készülhetnek.

Mint azt elmondta, 70 millióért vennék meg a pécsi repülőtér melletti földet, de magára a beruházásra milliárdos kormányzati támogatásra számít a város és a térség. Kijelentette, hogy azért fontos a repülőtér melletti gyártás, mert így egyrészt meglenne a repülőgépek beüzemeléséhez szükséges légi kapcsolat, valamint a potenciális vevők is légi úton érkezhetnének a gyárhoz.

 

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió/Közelről

AktuálisfejlesztésMagnus Aircraftpécs-pogányrepülőgépgyáreFusion