2024.03.28, Csütörtök
Véradás a pécsi tűzoltóságon

Véradás a pécsi tűzoltóságon

www.baranya.katasztrofavedelem.hu

2017.10.11. 16:03

A természeti katasztrófák csökkentésének nemzetközi napja alkalmából Baranya megyében több kihelyezett állomáson fogadták a véradókat.

A pécsi laktanyában tegnap délelőtt tíz és tizenkét óra között volt lehetőségük vért adományozni az embereknek.

Az ünnepnapot 1990 óta tartják, miután az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése kijelölte október második szerdáját arra, hogy minden évben felhívják a figyelmet a katasztrófák csökkentésére, illetve szorgalmazzák, hogy az emberek világszerte tegyenek azért, hogy csökkentsék a katasztrófák bekövetkezésének kockázatát. Ez magában foglalja a katasztrófa-megelőzést, az enyhítést és a felkészültséget.

Ennek része a Sendai keretrendszer, ami a katasztrófák kockázatának csökkentésére létrejött nemzetközi dokumentum, amelyet az ENSZ-tagállamok a Japán Sendai-i katasztrófakockázat-csökkentési világkonferencián fogadtak el 2015. március 14-18. között.

Ezen megállapodáson belül jött létre a „Sendai Seven” kampány „7 célkitűzés, 7 év alatt", ami egy érdekképviseleti kezdeményezés a katasztrófák kockázatcsökkentésének ösztönzése, a katasztrófa-veszteségek csökkentése és a katasztrófakockázat kezelésének javítása céljából. Minden évben más célokat tűznek ki és ezek megvalósítását segítik elő.

A 2017-es kampány arra törekszik, hogy növelje a globális tudatosságot a katasztrófákkal szembeni fenyegetettség közösségi szinten történő csökkentésére, ezáltal hozzájárulva a biztonságos otthonokhoz és a megélhetéshez. Ez egy jelentős kihívás, amelyet csak az érdekeltek közötti koordináció, és együttműködés révén lehet elérni.

 

Forrás:  www.baranya.katasztrofavedelem.hu

PécsAktuálisvéradásEgyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése együttműködés