2024.04.18, Csütörtök

A Zsolnay aranykora - Gyugyi-gyűjtemény Pécsett

www.zsolnaynegyed.hu

2017.10.13. 12:11

A ZSOLNAY ARANYKORA – GYUGYI-GYŰJTEMÉNY

 

Dr. Gyugyi László gyűjteményének minden darabja hosszú utat tett meg, míg újra visszatalált szülőhelyére. Zsolnay Vilmos egykor világhírű gyára ma már mint Pécs új, kulturális városrésze fogadja örökbe minden egyes hazatért remekművét. A Zsolnay Negyedben, a felújított Sikorski-házban, a Zsolnay aranykorának legszebb kerámiái várják a látogatókat.

 

A Gyugyi-gyűjteményről:

Dr. Gyugyi László műgyűjtő közel 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye páratlan értéket képvisel. Darabjai a gyár 40 évét átölelő (1870–1910) időszakának termékei, amelyek három nagy korszakra oszthatók: a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusaira.

A historizmus korszaka (1878–1885) alatt keletkezett tárgyakra a természet motívumai mellett a régészeti és néprajzi gyűjtőmunka „sajátos és nemzeti” forrásai jellemzőek. A Zsolnay kisasszonyok, Teréz és Júlia részfeladata volt az ornamensek gyűjtése. A gyűjtemény különlegessége, hogy mindkettőjüktől saját festésű, szignált, datált korai tárgyat is láthatunk.

Ezen időszak meghatározó, s a „nyugati orientációt” képviselő tervezője Klein Ármin volt, aki egy személyben festő, szobrász, forma- és dekortervező. Munkájára jellemző témák a klasszicizáló, görög mitológiai alakok, a kora-reneszánsz öltözékű figurák, az ónémet típusú portrék, és a magyar „nép-életnek” jelenetei.

Az 1896-ban megünnepelt ezredik évfordulóra új máztechnikát fejlesztett ki Zsolnay Vilmos, melyet az évforduló tiszteletére „millenniumi technikának” nevezett el. A későbbiekben eozin néven csodált, színváltó, színjátszó mázféleségekkel jelent meg, melyeken nemesfémek és drágakövek színe csillan meg. Ehhez a periódushoz tartoznak az indiai, japán és kínai mintázatú műtárgyak is. A magyarság ázsiai eredetének kutatása motiválta e témakört. Az eozin technikája világhírűvé tette a gyárat, és hallhatatlanná Zsolnay Vilmos nevét.

Vilmos halála után fia, Miklós veszi át a gyárat, s 1900–1921 között ő az a személy, aki vezérszerepet tölt be a gyár történetében. Ő hívta Pécsre Rippl-Rónai Józsefet, Apáti Abt Sándort, s a fiatal szecessziós gárda további tagjait. A XX. század első évtizedében öt művész, három szobrász és két festő is dolgozott a gyártmányfejlesztés szolgálatában. Apáti Abt Sándor kiemelkedő szerepet játszott a szecessziós periódus művészeti munkájában, 10 évet élt és dolgozott Pécsett. Igen termékeny alkotó volt, a Zsolnay mauzóleum szobrászati elemeit is ő mintázta, az eozinszarkofágjának domborműveivel együtt.

A gyűjtemény a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően talált otthonra Pécs új kulturális városrészében, a Zsolnay Negyedben. A gyűjtemény méltó helyét az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villában találták meg.

 

 

NYITVATARTÁS

Április 1–től október 31-ig:
hétfő–vasárnap: 10.00–18.00-ig

November 1-től március 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00-17.00-ig

Szünnap: hétfő
 

BEJELENTKEZÉS

Csoportok részére bejelentkezés hétfőtől péntekig 09.00-17.00 óra között a +36 20 235 4722 telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen lehetséges.

A sajtó bejelentkezését a [email protected] címen fogadjuk.
 

TÁRLATVEZETÉS

Vezetést csoportok rendelhetnek 10 főtől. Minimum 48 órával érkezés előtt szükséges bejelentkezni a [email protected] e-mail címen. Érdeklődés, időpont egyeztetés az alábbi telefonszámon lehetséges: +36 20 235 4722, hétköznap 09.00-17.00 óra között.

A tárlatvezetés díja:
Magyar nyelven: 5.000 Ft / csoport
Angol / német / francia / spanyol / szerb / horvát nyelven: 7.000 Ft / csoport

 

Forrás: www.zsolnaynegyed.hu

PécsAktuálisGyugyi-gyűjtemény Zsolnay