2024.04.19, Péntek

Soha nem látott mértékű növekedés az építőiparban

NGM

2017.10.17. 14:55

Idén augusztusban rekordmértékben, 36,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés éves alapon, a nemzetközi összehasonlításban is kimagasló növekedés az év hátralevő részében is folytatódhat - jelentette ki Varga Mihály a KSH által ma reggel közzétett építőipari adatokat értékelve.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az építőipar növekedését a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is egyre nagyobb arányban támogatja, a programnak köszönhetően az év első felében 46 százalékkal több lakás épült, és a lakásépítési engedélyek száma is 40 százalék felett nőtt.

Az augusztusi, kimagasló ütemű magyar növekedés a visegrádi országok adataival összehasonlítva is kimagasló, és várhatóan – ha beérkeznek az EU-s összehasonlításra alkalmas adatok – az uniós rangsorban is előkelő helyet foglal majd el - ismertette Varga Mihály hozzátéve, hogy 2010 óta több mint 20 százalékkal nőtt a hazai építőipar termelése.

Az építőipari növekedés összetevőit ismetetve a tárcavezető elmondta: az épületek építése 46,8 százalékkal nőtt éves alapon, ami főként az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények, illetve oktatási- és lakóépületek kivitelezésének köszönhető. Hozzátette: az egyéb építmények építése 24,1 százalékkal emelkedett 2016 azonos időszakához képest, a növekedést elsősorban az út-, vasút-, és közműépítés támogatták.

A nemzetgazdasági miniszter a várakozásokról szólva kiemelte: az elkövetkezendő időszakot illetően biztató, hogy a hó végi szerződésállomány mintegy 90 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké több mint 22 százalékkal, az egyéb építményeké pedig 134 százalékkal bővült. A lakásépítések és a már kiadott engedélyek emellett a lakáspiac dinamikus bővülését igazolják – tette hozzá.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy az építőipari adatok a kormány által meghozott intézkedések – mint a CSOK vagy a kedvezményes lakásáfa – pozitív hatását tükrözik, akár a keresleti, akár a kínálati oldalát nézzük az építőiparnak.

 

AktuálisépítőiparengedélyCsaládi Otthonteremtési Kedvezménylakásépítésközműépítésszerződés