2024.03.28, Csütörtök
Új tűzoltójárművek megáldási ünnepsége Pécsett
pecsiegyhazmegye.hu

Új tűzoltójárművek megáldási ünnepsége Pécsett

baranya.katasztrofavedelem.hu

2017.10.02. 10:25

Három új Rába-Heros Aquadux-X 4000-es típusú gépjárműfecskendő és a rajtuk szolgálatot teljesítő tűzoltó állomány megáldási ünnepségét tartották szombaton délelőtt Pécsett, a Dóm téren.

Az ünnepséggel egybekötve, az országban elsőként avatták fel a Disaster Medic II. képzésen végzett tűzoltókat, akik adomány keretében egy új, orvosi felszerelésekkel teli táskát is kézhez vehettek.

 

A katasztrófavédelem folyamatosan fejleszti tűzoltógépjármű-parkját. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraélesztésével megkezdődött a gépjárműfecskendők sorozatgyártása, így szeptember 30-án új tűzoltójárművek szentelésére került sor Pécsett. Két gépjármű a siklósi tűzoltóságon, egy pedig Pécsett áll szolgálatba.

 

 

A köszöntőt Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője tartotta. Beszédében kiemelte, az új gépjárművek rendszerbe állításával tovább erősödik Baranya megye tűzvédelme, a korszerű eszközök használatával hatékonyabbá válnak a beavatkozások, nő az emberek biztonsága.

A buzdító beszédet Nagy Norbert lelkész tartotta, majd megáldotta a gépjárműfecskendőket és a rajtuk szolgálatot teljesítő tűzoltókat.

 

 

Az ünnepség keretében került sor a Disaster Medic II. képzésen végzett tűzoltók kitüntetésére is. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Műveleti Medicina Tanszék és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ oktatói két héten keresztül oktatták a Baranya megyei és néhány más megyéből érkező hivatásos tűzoltókat.

A képzésnek köszönhetően, a tűzoltók hatékonyabban képesek ellátni az életmentő tevékenységet a tűzoltói beavatkozások során. Erre azért van szükség, mert előfordulhat olyan eset, mikor a tűzoltók még a mentőszolgálat előtt érkeznek ki egy helyszínre, így rájuk hárulnak az elsősegély-nyújtási feladatok. De nem csak ilyen esetekben hasznosíthatják a Disaster Medic képzésen tanultakat, hiszen a gyakorlati tréningeken olyan technikákat is elsajátíthattak a tűzoltók, amelyek ahhoz szükségesek, hogy szükség esetén, gyorsan és kis erőbefektetéssel tudják kimenteni bajba jutott tűzoltó társukat.

A képzést sikeresen elvégző tűzoltók a mai ünnepségen vehették át oklevelüket, és az országban elsőként, Disaster Medic táskát is kaptak, amelyet az egyik pécsi gépjáműfecskendőn fognak elhelyezni. A táskát adományként a NATUR AGRO Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató képviselője, Imreh Krisztina adott át Mácsai Antal és Dr. Redneki Szilárd klinikai főorvos a Műveleti Medicina Tanszék tanszéki csoportvezetője részére.

 

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu

PécsAktuálisünnepségtűzoltóságkatasztrófavédelem