2024.04.25, Csütörtök

A NEFELA jégeső-elhárítási rendszer 25 éve működik Baranya megyében

sonline.hu

2017.11.16. 16:46

Három évtizede alatt hetvennégy százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben.

Folyamatosan készítik elő a már meglévő jégeső-elhárító rendszer bővítését Somogyban is. A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés huszonhét éve végzi tevékenységét Somogy, Tolna és Baranya megyék területén. A régióban 141 talajgenerátor működik – ezek juttatják a levegőbe a jeget lebontó ezüst-jodidot –, melyek közül 64 Somogy megyében található.

A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés szerkesztőségünkhöz eljuttatott adatai szerint tevékenységük csaknem három évtizede alatt 74 százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben. Már az első években is érzékelhető volt a javulás, s a rendszer használata során folyamatosan nőtt a hatékonyság is, a jégkárkifizetések pedig ennek köszönhetően jelentősen csökkentek. Az elmúlt évtizedek alatt mintegy 4,5 millió forint kármegtakarítás keletkezett a három megyében összesen.

A rendszer országossá bővülésével a régióban is növelik a már meglévő talajgenerátorok számát, a Dél-Dunántúlra összesen 194 ilyen berendezést terveznek. Megtudtuk, a fejlesztés Somogy megye esetében néhány új talajgenerátor kihelyezését jelenti, s az eddig már működők továbbra is a rendszerben maradnak. Tehát a már kihelyezett generátorok helye nem változik, csak újabbakkal bővül. Somogy sokkal jobb helyzetben van, mint az ország más területei, hiszen itt már egy biztonsággal működő rendszert kell bővíteni.

Aktuálismezőgazdaságjégesőtalajgenerátorégboltjégkár NEFELA jégeső-elhárítási rendszer