2024.04.17, Szerda

A Pécsi Tudományegyetem mintegy 24 milliárd forintos EFOP forráshoz jut

kormany.hu

2017.11.25. 10:59

A Pécsi Tudományegyetem mintegy 24 milliárd forintnyi támogatásban részesül az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP), 27 támogatási szerződésben önálló pályázóként vagy konzorcium tagjaként - mondta Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Pécsett, a IV. Fiatalok Európában elnevezésű konferencián.

Az államtitkár kiemelte: az EFOP fejlesztések Pécsett közel 20 ezer egyetemi polgár és 1600 oktató szakmai tevékenységét támogatják.

Schanda Tamás hangsúlyozta: Magyarország a 2014-2020 programozási időszakban több mint 8900 milliárd forintnyi európai uniós fejlesztési forrással rendelkezik, amelynek egy részét hazai költségvetési forrás teszi ki. Ennek a hatalmas összegnek a 60%-át hazánk gazdaság-fejlesztésre fordítja, a kis- és középvállalkozásokat támogatja, amelyek túlnyomórészt biztosítják a munkahelyeket a magyar emberek számára.

Széchenyi 2020 programozási időszakban megvalósuló Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programról az államtitkár megjegyezte: az említett teljes összegből az EFOP-ra 952 milliárd forint jut, ám a kormány 10 százalékkal megemelte az EFOP felhívásokra tervezhető keretösszeget. Így jelenleg az operatív program éves fejlesztési kerete meghaladja az 1047 milliárd forintot.

Schanda Tamás megjegyezte: a felsőoktatás fejlesztése kapcsán összesen 13 felhívás jelent meg, melyekre a felsőoktatási intézmények az EFOP keretből közel 140 milliárd forintnyi forrást pályázhattak meg.

Az országba érkező EU-s források nemcsak a magyarok, de az egész Unió érdekét is szolgálják a kohéziós politikán keresztül. A hazánkba érkező fejlesztési források jók a régiónak és közvetetten minden tagállamnak is. Érdekünk az együttműködés, ugyanakkor fontos, hogy saját szuverenitásunk mellett is kiálljunk – fogalmazott az államtitkár.

PécsAktuálisPécsi Tudományegyetem EFOP forrásfejlesztések