2024.04.19, Péntek

Diákokkal a mecseki gyémánt nyomában

csalad.hu

2017.11.08. 15:12

Idén először a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához.

Idén először a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, így a tavalyi 80 település után 2017-ben már több mint 90 település 264 különböző programot kínált a hét héten át zajló országos rendezvénysorozaton

– emelte ki köszöntő beszédében Hoppál Péter, Komló országgyűlési képviselője, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, aki 7. osztályos diákokkal együtt vett részt az intézmény által szervezett múzeumpedagógiai programon.

Hoppál Péter hangsúlyozta:

a fesztiválnak nemcsak az a célja, hogy felhívja a figyelmet kulturális értékeinkre, hanem hogy a 21. századi emberek számára is megélhetővé tegye a múzeumok világát. A nem-formális keretek között zajló oktatás, az intézmények együttműködésén alapuló ismeretátadás így sokkal mélyebb és élményszerűbb.

A komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény alapszolgáltatásai mellett (tárlatvezetés, helytörténeti kutatások segítése) 2014 óta múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várja a látogatókat. Programkínálatuk évről évre bővül, így biztosítva az élményalapú megismerés lehetőségét.

Egyre többen járnak múzeumba, a tavalyi statisztikai adatok szerint 2009 óta tavaly először emelkedett 10 millió fő fölé országosan a múzeumi látogatószám. A tendenciát a komlói intézmény is alátámasztja: míg 2013-ban 2234, 2016-ban már 2727 látogatót fogadtak, a múzeumi rendezvények esetében pedig ennél is látványosabb volt a növekedés: 2013-ban 20 rendezvényt szerveztek, melyre 663 ember volt kíváncsi, tavaly pedig már 63 alkalmat, melyre 2047 fő látogatott el. Ez is azt mutatja, hogy van igény az igényes és újszerű programokra. Különösen fontos megtalálni azokat az eszközöket, amelyek a kevéssé aktív múzeumlátogatók érdeklődését is felkeltik

– mondta el Hoppál Péter.

Ilyen a 16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban tematika, melyre a komlói múzeum A mecseki gyémánt nyomában című programmal kapcsolódott.

Az izgalmas kincskereső játék résztvevői rejtélyek és feladványok megoldása során barangolhatták be a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény kiállításait, valamint az épület egyéb részeit.

 

AktuálisMecsekMúzeumok Őszi FesztiváljaKomló diákgyémánt