2024.04.18, Csütörtök

Országosan egyedi példa Baranya az energiahatékonyságban

pbkik.hu

2017.11.18. 12:58

Baranya megye országosan az élen áll a közel zéró energiafelhasználású épületek tervezésében és kivitelezésében. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara nyertes EN-EFF energiahatékonysági projektje keretében tartotta első workshopját 2017. november 16.-án, meglepően nagy számú résztvevővel.

A workshop célja az volt, hogy jó gyakorlatokat mutasson be vállalkozóknak és magánszemélyeknek, új szemlélettel és konkrét példákkal. A közel zéró energiafelhasználás költséghatékony mindenki számára, a kis-és középvállalkozásoknál új versenyképességi lehetőség. 2018 decemberéig számos tájékoztató, képzési tananyag és konzultációs lehetőség áll rendelkezésre a vállalkozók számára a kamaránál.

Egyedüli országos példaként Rajnai Attila, a Rati Kft ügyvezetője építtette meg azt a komlói gyárépületet, amelyben teljes mértékben megvalósul a közel zéró energiafelhasználás. A Pécsi Tudományegyetem kísérleti programjában is részt vesz a cég központi épülete, folyamatosan mérési eredményekkel igazolják az energiatakarékosságot és a költséghatékonyságot.

A szellőző rendszer, a fal és padlóburkolat nélküli épületrendszer, a tájoláshoz igazított tágas világos terek egyedi, inspiráló, egyben hatékony környezetet biztosítanak a gyártáshoz és a munkatársak mindennapi feladatának elvégzéséhez. 

Nem csak az épület bemutatása aratott nagy sikert a workshopon jelenlévő vállalkozók körében, hanem az is, hogy mennyire motiválja az új technológiával készült munkakörnyezet a dolgozókat, hatékonyabban végzik feladatukat, környezettudatosabban gondolkodnak. Itt azonban nem fejeződik be a történet, számára a fenntarthatóság fontos szempont az innovációban is. Ehhez az közösség érdekeit kell a központba állítani az egyéni érdekek helyett, korábbi, berögzült szokásoktól kell megszabadulni és a megtérülésre, mint a siker legfőbb mutatójára is új szemszögből kell nézni, a hagyományos definíciókat felülírni. Ahogy megfogalmazta, az autóiparban az innováció meglehetősen lomha, az alapvető funkciók és megoldások az évtizedek alatt keveset változtak, de mint mondta, most egy forradalom küszöbén áll az autóipar is, melynek mozgatórugói az e-mobilitás, az önvezetés és az autó megosztás.

Hogyan érint ez bárkit, lakás vagy családiház tulajdonosokat? Van megoldás a közel zéró energiafelhasználásra. Már meglévő épületeknél is elérhető bárkinek számos megoldás, magas energiahatékonysággal, megfelelő szellőztető- fűtő rendszerrel, gázszámla fizetése nélkül, alacsony havi villanyszámla mellett.

A workshop második előadója Kozák Balázs, a Start2Act programot mutatta be. A START2ACT projekt célzottan 5 évnél fiatalabb mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint startup vállalkozások tulajdonosait és alkalmazottainak munkavégzési szokásait vizsgálta, hogy az irodai környezetben energiát takarítsanak meg tudatos hozzáállással. Érdemes fényérzékelőt tenni olyan termekbe, amelyeket ritkán használnak. Az elektromos berendezéseket ki kell kapcsolni addig, amíg nincs használatban, ha egységes hőfokot állítanak be az irodákban és szellőztetés után nem csavarják fel a hőfokot…. Ezekkel a példákkal, energiát takarítható meg és fölösleges áram kifizetése is megspórolható.

 

AktuálisBaranya megyeenergiahatékonyságworkshopenergiafelhasználás környezettudatosság