Új fogászati klinikát építenek az orvosi karral szemben
Az új elméleti tömb látványterve Fotó: PTE

Új fogászati klinikát építenek az orvosi karral szemben

www.pecsistop.hu

2017.11.11. 08:00

Aláírta a PTE vezetése a ZÁÉV Zrt-vel a szerződést, az orvosi kar Szigeti úti telephelyén új elméleti tömb épülhet meg 10,5 milliárd forintból. Ha nem jön be semmi váratlan költség, akkor a régi főépületet is rendbe raknák 2,5 millióból, egy másik program 2 milliárd forintjából pedig fogászati klinika épülhet a Lakits-laktanya helyén.

Hirdetés

Megszületett az együttműködés, a Pécsi Tudományegyetem vezetősége - Bódis József rektor és Jenei Zoltán kancellár - aláírta a szerződést a ZÁÉV Építőipari Zrt-vel egy új, az orvosi kar által használandó épületről. A ZÁÉV részéről Dormán József vállalkozási igazgató és Bőhm Tibor projekt főmérnök vett részt az aláíráson, és Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is az asztalhoz ültették.

A PTE közleménye szerint az új elméleti tömb a Szigeti úti telephelyen épül a régi elméleti tömb (központi épület) mögött, a beruházás mintegy 10,5 milliárd forintba fog kerülni a tervezéssel és építéssel együtt.

 

 

A "szerződés opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. A forrást az egyetem a Modern Városok Programból biztosítja", amelyben 24,8 milliárd forintot lehet fordítani az egyetem infrastrukturális megerősítésére. A célra 2,8 milliárd forintot irányoztak elő, de ez csak abban az esetben lép életbe, ha az új elméleti tömb építkezésekor nem lép fel semmilyen előre nem látható, váratlan többletköltség. A felújítás a tervek szerint a régi tömb külső homlokzatát és az előadótereket érintené - olvasható a közleményben.

 

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a megállapodás kapcsán elmondta:

„Jelentős mérföldkő ez a PTE életében, és ha a reméltnél valamivel később is értünk el ehhez a mérföldkőhöz, a lényeg, hogy végre elkezdődhet a program látványos fejezete. Amikor több mint 30 évvel ezelőtt megindult az orvoskaron az angol nyelvű oktatás, azt gondolom, kevesen hitték volna, hogy három évtized után – a magas színvonalú képzés, és az ennek következtében kialakult népszerűségnek köszönhetően – ott tartunk majd, hogy bővítésre, fejlesztésre lesz szükség. Szeretnénk megtartani ezt a magas színvonalat, ehhez pedig nélkülözhetetlen ez a beruházás”

– mondta az egyetem rektora.

 

 

A PTE erre a szemeszterre érte el és haladta meg a 4000 külföldi hallgatói létszámot, a cél az 5000 fő. A külföldi hallgatók közül minden második az orvosi karon tanul.

Új fogászati klinika épülhet az orvosi karral szemben

Jenei Zoltán, az egyetem kancellára a közlemény szerint a következőket mondta el:

„Az egyetemfejlesztés jóval több, mint beruházások sora: az építkezés alapvetően eszköz, hogy az egyetem megmutathassa, miként őrzi tradícióit, és mennyire fogékony az újra. Az orvoskar Szigeti úti főépülete egy új, valamivel több mint 11 ezer négyzetméteres szárnnyal bővül, ahová négy intézet költözik át a régi elméleti tömbből. A költözés egyben a főépület rekonstrukciójára is lehetőséget ad.”

Jenei Zoltán kitért arra is az önkormányzati lap cikke szerint, hogy az orvosi karral szemközt, a volt Lakits-laktanya ingatlanán egy új fogászati klinika épülhet föl 2700 négyzetméternyi területen, mivel a belvárosban álló régi tömbre elég sok panasz érkezett annak korszerűtlensége miatt. Az új tömbre ugyancsak a Modern Városok Programból jut 2 milliárd forint, valamint eszközbeszerzésre is félmilliárd forintot fordítanak majd.

Külföldi pénzből fejlődik a város, és ennek Csizi örül

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője a PTE-n tanuló külföldi diákok számának megduplázásával kapcsolatos programot máris sikeresnek nevezte, tekintettel arra, hogy már most érzékelhető annak gazdaságélénkítő hatása.

 

 

„Gombamód szaporodnak Pécsett az apartmanházak, sorra nyílnak az új üzletek, kávézók, és jelennek meg a külföldi diákokat kiszolgáló szolgáltatások. A program már most befektetési reményt keltett, és az, hogy elindulhat a kivitelezés, a remény beteljesülését eredményezi”

– mondta el Csizi Péter.

 

Galéria

PécsPTEfogászatÁOKorvosi karfogászati klinika