2024.04.18, Csütörtök

Növekvő turisztikai igények fejlődését vizsgálták a PTE hallgatói

pbkik.hu

2017.12.08. 20:25

A Pécsi Tudományegyetem projektmenedzsment hallgatói a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársaival azt vizsgálták közel fél éven keresztül, hogy a turizmus hogyan befolyásolja a pécsi és a baranyai gazdaság fejlődését.

A diákokból és szakértőkből álló munkacsoport elemzéseket készített, hogy megvizsgálja, milyen mértékben befolyásolja a térségbe érkező turisták költése a helyi gazdaság fejlődését. Azt is vizsgálták, hogy a PTE külföldi és belföldi hallgatói milyen mértékben veszik igénybe a helyi turisztikai szolgáltatásokat. Az ő költésükből származó bevételek hogyan arányulnak a turizmusból származó bevételekhez.

Az elmúlt években a kereskedelmi szálláshelyek adataiban fokozatos növekedés volt kimutatható vendégszám tekintetében 2016-ig. A 2011-es évhez viszonyítva mintegy 14%-os a növekedés. A 2010. évi adatok, az EKF évében, kiemelkedő vendégszám és vendégéjszaka szám növekedést mutattak, ezt még azóta sem sikerült felülmúlni.

A belföldi vendégek 26%-a Budapest térségéből érkezett hozzánk, így Budapest fő küldő területnek számít. A külföldi vendégek főleg Németországból, Ausztriából, Horvátországból és Romániából érkeztek. Pécsre és Baranya megyébe érkező turisztikai kínálatot tekintve jól állunk, számos fejlesztés történt, de a várt belföldi és külföldi turisták száma idén elmaradt a korábbi évekhez képest. Az átlagosan Pécsett töltött vendégéjszakák száma még mindig 2,2 nap.

A szezonalitás erősen befolyásolja a turista érkezést június-július-augusztus-szeptember hónapok adatai igen magasak a többi hónap vendégérkezéseinek számához képest. 2016-os adatok alapján a turisták 1/3-a külföldi és 2/3-a belföldi turista. A külföldiek gyakran visszatérnek családjaikkal a térségbe, a külföldi hallgatók is szívesen mutatják be a várost barátaiknak, családjuknak, akik így több napot töltenek a városban, de csak 1-2 turisztikai szolgáltatást vesznek igénybe.

A belváros éttermeit felfedezték a külföldiek, de a magyar fiatalokhoz képest többször keresik fel a belvárosi éttermeket, bárokat. Több fesztivált, színvonalas rendezvényt szeretnének a városban. Még mindig nehézséget okoz olyan főbérlőt találni a külföldi diákoknak akivel németül, vagy angolul tudnak beszélni.

AktuálisgazdaságPTE turisztikafejlődés