2024.04.18, Csütörtök

Együttműködési megállapodást írt alá a PTE és a fehérvári kórház

feol.hu

2018.01.18. 16:30

Olyan központot hoznak létre a fehérvári kórházban, amely a beteggyógyítás 21. századi lehetőségeit biztosítja. Kezdetben a gasztroenterológia kerül fókuszba.

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Pécsi Tudományegyetem. Úgynevezett transzlációs medicina központot hoznak létre a fehérvári kórházban, melynek mintája  a pécsi egyetemen 2016-ban, Közép-Kelet Európában elsőként alakult hasonló központ.
Jelentősége a szakorvosok és a betegek számára egyaránt érzékelhető lesz: a 21. század modern orvostudományának kutatási  eredményei ugyanis ezekben a központokban fordíthatók leghamarabb a betegek javára. A pécsi egyetemen az elmúlt két évben hatalmas eredményeket értek el a gasztroenterológia területén, éppen ezért a Fejér megyei kórházban is elsőként ezen a szakterületen kezdődik meg az együttműködés. A megállapodást Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója, Miseta Attila, az egyetem dékánja, Hegyi Péter professzor, a transzlációs medicina központ vezetője, valamint Izbéki Ferenc, a fehérvári gasztroenterológia vezetője ismertette.

A kelet-közép európai térségben második lesz az a transzlációs medicina központ, amelyet a Fejér megyei kórház gasztroenterológiáján valósítanak meg a közeljövőben a Pécsi Tudományegyetem és a kórház együttműködésének köszönhetően. Szerdán látták el kézjegyükkel a megállapodást az intézmények vezetői.

Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója fontos jövőképnek tekinti e központot, amely az itt dolgozók hosszútávú elköteleződésében is szerepet játszik majd. Miseta Attila, az egyetem dékánja pedig hozzáfűzte: az egyetemi képzés kutatási területét erősíti ez a lehetőség azzal, hogy további betegeket tudnak bevonni a munkába, a szakemberek pedig, akik részt vesznek a projektben, szép számmal fogják erősíteni a későbbiekben a megyei kórház oktató, kutató, gyógyító állományát.

Hegyi Péter professzor, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézetének vezetője a részletekre és a konkrét eredményekre is kitért:

– A transzlációs medicina a 21. század modern orvostudománya, amely azért jött létre, hogy a kutatásban rejlő eredményeket minél hamarabb a betegek javára lehessen fordítani. Ez a központ két év alatt minden területen nyereséget tudott hozni a Pécsi Tudományegyetemen: a heveny hasnyálmirigy betegségcsoportban egyharmadára lehetett csökkenteni a halálozást, felére az antibiotikum fogyást, kétharmadára a súlyos gyulladások számát. Emellett 25 százalékkal csökkent e betegek ellátási költsége, s több mint tíz fiatal orvost vonzott a kezdeményezés – mondta a központ vezetője, aki kifejtette azt is: olyan ütemben fejlődött a pécsi egyetemen ez a kezdeményezés, hogy „elfogytak” a bevonható betegek.

 

Nem ez az első fejlesztés a székesfehérvári kórház gasztroenterológiáján: 2016 végén új laboratóriumot és gépet mutathatott be Izbéki Ferenc, az osztály vezető főorvosa Fotó: FMH-archív

 

Hegyi professzor hozzátette: e tudást és kezdeményezést azonban folytatni kell máshol – ez lesz Székesfehérvár, ahol Izbéki Ferenc professzor volt a kapocs az egyetem és a kórház között, aki korábban is dolgozott már együtt az oktatóintézménnyel. E mellett azért is esett a választás a Fejér megyei kórházra, mert itt a belgyógyászat és a gasztroenterológia olyan szintre fejlődött, amely lehetővé teszi, hogy egyenrangú partnerként vegyen részt a folyamatban, s ezáltal Közép-Kelet Európa második transzlációs medicina központjává váljon. – Bízom benne, hogy amit 2 év alatt elértünk Pécsen, ugyanennyi vagy még rövidebb idő alatt a fehérvári közösség javára is tudjuk fordítani – emelte ki a pécsi központ vezetője. Akinek szavaihoz Izbéki Ferenc hozzáfűzte:

– Az orvostudomány nem az a terület, amely mindvégig alkalmazható meghatározott vezérfonalak mentén, ugyanis bizonyos helyzetekben a tankönyveken, tudáson túl a tudomány szürke területre jut, ahol a megfigyelések, tapasztalatok létfontosságúak. S ha ebben az egyetem is nap mint nap segíti az orvost, akkor óriási eredmények érhetők el, hiszen jobban fogjuk tudni végezni a munkánkat.

AktuálisPécsi TudományegyetemszerződésFejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháztranszlációs medicina központ