2024.03.28, Csütörtök

Magyarország aktív szereplője a digitális átállásnak

Nemzetgazdasági Minisztérium

2018.01.25. 11:55

A magasabb ütemű gazdasági növekedés elérésének kulcsa a digitális átalakulás és a versenyképesség javítása – jelentette ki Varga Mihály a II. Regionális Digitális Csúcstalálkozón.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a digitális átállás egyik fontos lépcsőfoka az 5G technológia bevezetése, amely hatalmas lehetőségeket nyithat meg a gazdaság valamennyi területén.  A kormány célja, hogy Magyarország a világon az elsők között vezesse be az 5G technológiát.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország jó gazdasági eredményei lehetővé teszik, hogy a magasan képzett munkavállalók és a magas hozzáadott értéket előállítani képes ipar révén megkezdjük a felzárkózást a legfejlettebb országokhoz. Hozzátette: a kormány fontos szerepet szán a digitális átállásra való felkészülés elősegítésének, így az infrastruktúra fejlesztésének, a szemléletformálásnak és az oktatás támogatásának. Erre szolgál az újraiparosítási program, az Irinyi Terv, amelynek alapvető eleme az Ipar 4.0 program is, valamint ebbe a körbe tartozik az elektromos járművek térnyerését szolgáló Jedlik Ányos Terv is – tudatta a tárcavezető.

Varga Mihály a tanácskozás keretében aláírt smart city szándéknyilatkozatról szólva elmondta: az ennek nyomán megvalósuló fejlesztések jelentősen hozzájárulnak az okosváros-együttműködések kialakításához a közép-kelet európai régióban és hatékonyan segítik a régió bekapcsolását az EU átfogó Smart City programjaiba. A miniszter kifejtette, hogy az ipari termelés számára a digitális átalakulás egyértelmű előnyökkel járhat, éppen ezért a konferencia olyan kérdésekre fókuszál, amilyen például az ipari digitalizáció, ezen belül is különösen az intelligens járműfejlesztés, vagy az e-mobilitás.

Varga Mihály elmondta: a közép-kelet-európai országok már ma is Európa növekedési centrumának számítanak, ezért közös gondolkodásunk, a fejlődés útjainak áttekintése és együttműködésünk a digitális átállás területén különösen eredményes lehet.

Aktuálisdigitális átállás5Ginfrastruktúra