2024.04.24, Szerda
Megújították az együttműködési megállapodást Baranya megyével

Megújították az együttműködési megállapodást Baranya megyével

baranya.katasztrofavedelem.hu

2018.01.16. 21:40

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Hőerőmű Zrt. és a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Évek óta jól működik a közös munka a két szervezet között, a jövőben is folytatják a közös gyakorlatok és továbbképzések szervezését.

Az ünnepélyes aláírás keretein belül Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megosztotta gondolatait a katasztrófavédelem szerepéről és annak hőerőműre gyakorolt hatásáról, kiemelte, mennyire lényeges a jó kapcsolat kialakítása az együttműködő felek között, valamint megköszönte az öt darab magassági ágvágót, amit Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója ajánlott fel igazgatóságunk részére.

A két szervezet a jövőben is azon fog dolgozni, hogy a megye lakossága biztonságban legyen, valamint a továbbiakban is összehangoltan dolgoznak a pécsi erőmű biztonságos üzemeltetése érdekében.
A pécsi hőerőmű a megye egyik legnagyobb és legfontosabb ipari üzeme, ami biztonsági és katasztrófa-elhárítási szempontból is fokozott figyelmet igényel. Ezért mindkét fél számára elsőrangú szempont, hogy mindent megtegyenek a balesetek elkerülésére, de emellett a lehető legjobban felkészüljenek az esetleges haváriák gyors és hatékony elhárítására.

A probléma esetén elsőként beavatkozó katasztrófavédők rendszeres lehetőséget kapnak arra, hogy a Pannonpower pécsi erőművének területén gyakorlatozzanak, használva ehhez az erőmű épületeit, tűzvédelmi rendszerét, vagyis mindent, amire egy éles helyzetben szükség lehet. A katasztrófavédelmi szakemberek emellett gyakorlataik során azokat az erőmű által felajánlott eszközöket (tűzoltó-készülékeket, légzőkészülékeket) is használhatják, amelyeket a szavatossági idejük lejárta miatt éles helyzetben már nem szabad alkalmazni.

A katasztrófavédők közös szimulációs feladatokat is végrehajtanak a vállalat saját embereivel, hiszen az erőmű üzemi tűzoltóival való hatékony együttműködés mindkét fél számára kulcsfontosságú. Ezeken a gyakorlatokon a katasztrófavédelmi szakemberek olyan, máshogyan meg nem szerezhető helyismeretre és rutinra tehetnek szert, ami nagyban megkönnyíti valós vészhelyzet esetén a döntéshozatalt és a beavatkozást.

A gyakorlatozás mellett a felek rendszeresítik tapasztalatcseréiket: a katasztrófavédelem segítséget nyújt a Pannonpower üzemi tűzoltóinak továbbképzésében és a különféle váratlan helyzetekre való felkészítésében. Emellett felajánlják az erőmű részére azokat az eszközöket és védőfelszereléseket, amelyek teljes mértékben használhatóak ugyan, de a jogszabályi kötöttségek miatt mégsem tarthatják már őket állományban. Az üzemi tűzoltóság műszaki színvonalát és reagálóképességét is javító eszközök további garanciákat jelentenek arra, hogy az évtizedek óta jelentős üzemzavar nélkül működő erőmű a jövőben is képes lesz biztonságosan ellátni Pécs városát távhővel és villamos energiával.

 

Galéria

AktuálisBaranya Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságPannon Hőerőmű Zrtegyüttműködési megállapodás