2024.04.24, Szerda

Összességében tízmilliárdos fejlesztés valósul meg Komlón

komloiujsag.hu

2018.01.08. 17:30

Évindító sajtótájékoztatón értékelte a hátrahagyott esztendőt dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője és Polics József polgármester Komlón.

„Komlón rend van” – jelentette ki Polics József, Komló polgármestere a 2017-es esztendőt értékelő sajtótájékoztatón. A városvezető arra emlékeztetett, hogy sokan „féltették” az év elején a várost, amikor az oktatási- és az egészségügyi intézmények állami fenntartásba kerültek, a Kodály iskolát pedig az egyház vette át. Ezzel szemben – mint megjegyezte – a kórház és az iskolák stabilan működnek és fejlődnek.

A kultúra, a közművelődés és a sport területén soha nem látott előrelépés történt az előző esztendőkben. Ezek nem kizárólag infrastrukturális fejlesztésekben nyilvánultak meg, hanem olyan fesztiválprogramokban, amelyek sokaknak nyújtottak kulturált szórakozási lehetőséget. Javultak a diák-, a tömeg – és az élsport feltételei. Kormányzati segítséggel olyan közterületi fejlesztések valósultak meg Szilvásban, Körtvélyesben és a város más területén, amelyet sok hasonló nagyságú település megirigyelne.

 

 

Polics József kitért a városban 2012 óta működő közmunkaprogramra, köszönetet mondva az abban dolgozóknak, akiknek munkája jól látszik a városon. Elmondta: volt, amikor 1193 fő dolgozott a programban, ma alig éri el a hétszázat. A többieknek sikerült helyet biztosítani az elsődleges munkaerőpiacon. Szólt a közel 8%-os a munkanélküliségről, ami az országos átlagot ugyan meghaladja, de nem szabad elfelejteni, hogy 2010-ben ez 27 százalékot mutatott.

A jövővel kapcsolatban rámutatott: 2018 és a következő 2-3 év arról fog szólni, hogy a már megszerzett forrásokat miként tudjuk hatékonyan felhasználni a városban élők boldogulása érdekében.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a komlói városvezetéssel közösen elvégzett munkának köszönhetően különösen intenzívre sikeredett a 2017-es esztendő a fejlesztések tekintetében. A kooperáció olyannyira eredményes volt, hogy az eltervezettek felett további állami– és EU-s forrásokat sikerült a városba hozni.

Hoppál Péter rámutatott: a közelmúltban megszületett a döntéseknek köszönhetően a 2017-es és a 2018-as évben összességében 10 milliárd forintnyi fejlesztés indul(t) be operatív programokon keresztül Komlón. Ebből 4 milliárd forint TOP-os forrás, amit a városvezetés harcolt ki a megyei közgyűlésben.

Zajlik a városban az 1 milliárd forintot meghaladó szennyvízberuházás, melynek során a város még ellátatlan – környezetet terhelő – területeit kötik rá a szennyvízhálózatra, és emellett a szennyvíztisztító-telep felújítását is elvégzik.

 

 

További 5 milliárdnyi forrás egyrészt állami támogatásból, másrészt a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat érintő intézmény-felújításokat és a város útjainak korszerűsítését támogató EFOP-pályázatok keretében (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program)  jutott a városba. A leglátványosabb fejlesztés a Kodály Zoltán Katolikus Ének-zenei Általános Iskola és Óvoda épületénél valósul meg 1,7 milliárd forint értékben.

Hoppál Péter a sajtótájékoztatón beszélt a közösségfejlesztésről, ennek kapcsán az Európában egyedülálló családtámogatási rendszerünkről, melynek célja a magyar családok megerősítése. Ennek érdekében a kormányzat az elmúlt négy évben nagyon sokat tett. Egyebek mellett az egyre bővülő adókedvezményekkel, továbbá élelmiszerek áfacsökkentésével.

Helyi közösségfejlesztés tekintetében Komló is “jól teljesít”; a maximális 400 millió forintos forráshoz jutott hozzá a város, míg a tervezett szabadidőpark és a “vállalkozók háza” 600 milliós forrásból valósulhat meg.

Országgyűlési képviselőnk emlékeztetett a Komlói Egészségcentrum hiányának és újratermelődő adósságának konszolidációjára, szólt az elavult infrastruktúrájú Szent Borbála Otthonról, mely a közeljövőben 400 millió forintból korszerűsödik, valamint arról, hogy 235 milliós forrásból kötheti össze a jövőben kerékpárút Sikondát a várossal.

Hoppál Péter zárásként történelmi esélynek nevezte azt, hogy 10 milliárd forint értékű fejlesztési forrás érkezik Komlóra. Egyben köszönetét fejezte ki azoknak az intézményeknek, az önkormányzatnak, szociális-, egészségügyi- és civil partnereknek – akik elősegítették, hogy hatékonyan tudtak Komlóért dolgozni.

AktuálisfejlesztésKomló