2024.04.19, Péntek
Több mint száz fát pótolnak a tavaly őszi, nagy vihart kavaró csonkolások után Mohácson
baranya.katasztrofavedelem.hu - illusztráció

Több mint száz fát pótolnak a tavaly őszi, nagy vihart kavaró csonkolások után Mohácson

mohacs.hu

2018.01.29. 18:30

Eredményes volt a város határozott fellépése, a költségeket az E•ON és a munkát végző cég állja.

Az elektromos légvezetékek védelmére, az áramszolgáltatás biztonságára hivatkozással tavaly ősz elején jónéhány utcában végezte el egy alföldi cég a vezetékek közelében lévő növényzet, döntően a fák metszését, vagy inkább csonkolását. A szolgáltató E.ON megbízásából sorra kerített beavatkozás nem kis felháborodást váltott ki, tekintve, hogy e munka sok helyen teljesen szakszerűtlenül zajlott, a növényegészségügyi, esztétikai szempontokról már nem is beszélve. Hab a tortán, hogy mindez vegetációs időszakban történt. A levágott gallyak mennyisége sajnos olyan jelentősnek bizonyult, hogy az önkormányzat nem győzte szállítókapacitással: a száradó, jókora hosszúságú ágak hetekig csúfították el utcáink, tereink egy részét.

A téma tavaly ősszel az egyik képviselő-testületi ülésen is terítékre került: nem egy elöljáró arról számolt be, választókerületében e csonkolás nagyfokú értetlenséget váltott ki, s nem csekély jogos indulatot is szült. Akadt például szőlőhegyi lakos, akinek gyümölcstől roskadozó szilvafáit vágták derékba, anélkül, hogy a tulajjal erről egyeztettek volna. Azt pedig megbecsülni sem lehet, hány madárfészek esett áldozatául e műveletnek. A probléma kapcsán Szekó József ígéretet tett: Mohács nem hagyja annyiban a dolgot, a városvezetés mindent elkövet, hogy a keletkezett károk megtérítésére kötelezze a munka megrendelőit és/vagy kivitelezőit.

A polgármesterünk által kezdeményezett párbeszédre szerencsére késznek mutatkoztak az érintettek. A közelmúltban kétszer is tárgyalóasztalhoz ültek a felek, s ennek során megállapodás született: az önkormányzat javaslatára idén 115 fa pótlására kerül sor közterületeinken. A Városháza szakemberei helyszíni bejárás keretében rögzítették az E.ON munkatársaival és az Ágvágó Kft. képviselőivel, hogy e darabszám jogos, megalapozott. A fapótlás költségeit a két cég közösen vállalta. A hasonló esetek elkerülése érdekében az önkormányzat igyekezett olyan fafajtákat kiválasztani, amelyek légvezetékek közelébe is ültethetők, tekintve, hogy formájuk, lombkoronájuk nem jelent veszélyt a közterületi elektromos hálózatra. A Kaposvári Erdészeti Kutatóintézet javaslatára ezért gömbakácok, gömbkőrisek, gömbszivarfák és gömbjuharok telepítése mellett döntöttek. A munkákra tavasszal, az enyhébb idő beköszöntével kerül sor.

AktuálisE.ONfapótlásfa csonkolás