2024.04.18, Csütörtök

Először keltek sövényleguánok a Pécsi Állatkertben!

pecszoo.hu

2018.03.12. 17:00

A szurikáták mellett a közelmúltban több másik fajnál is örvendhettünk utódok érkezésének. Ezek egyike a sövényleguán, mely nagy örömünkre nemrég először cnálunk a Pécsi Állatkert története során!

A sövényleguánok közé napjainkban 102 fajt sorol a tudomány, melyek mindegyike az Újvilág lakója. A sövényleguánok a békagyíkfélék családjába tartoznak, a valódi leguánok (ide tartozik a jól ismert zöld leguán és az orrszarvú leguán is) legközelebbi élő rokonai. A Pécsi Állatkertben bemutatásra kerülő faj, a Sceloporus magister Észak- és Közép-Amerika sivatagos területein őshonos állat. Kis termetű gyíkfaj, maximális testhossza 14 cm. Jól alkalmazkodott a zord körülményekhez, nappal, a tűző napsütésben ritkán mutatkozik, ilyenkor gyakran húzódik meg kövek között.  Reggelente előszeretettel napozik a felmelegedett köveken. Ragadozó, elsősorban különböző rovarokkal táplálkozik, de olykor nála kisebb gyíkokat is elkap. Állatkertünk munkatársainak megfigyelése alapján néha a növényi eredetű táplálékot is elfogyasztja. A hím sövényleguánok egy kicsivel nagyobbak a nőstényeknél, területük és nőstényeik védelme érdekében jellegzetes, fekvőtámaszozásra emlékeztető mozdulatokkal igyekeznek elriasztani a rivális hímeket.

 

 

A sövényleguán viszonylag új fajnak számít a Pécsi Állatkert történetében. Jelenlegi tenyészpárunk tagjai- a faj első képviselői Pécsett- a Prágai Állatkertből érkeztek hozzánk 2015-ben, egy másik észak-amerikai gyíkfaj, a közönséges kukvala társaságában. Ezek az érdekes állatok először a belvárosban, az egykori Akvárium-Terráriumban kerültek bemutatásra, majd állatkertünk teljes átépítése után, 2016-ban költöztek át jelenlegi férőhelyükre. A két faj különlegessége, hogy a magyar állatkertek közül jelenleg csak nálunk láthatja őket a közönség, hobbiállatként tartott példányaikkal ritkán magánszemélyeknél is lehet találkozni. Sövényleguánjainknál a múltban már többször is volt tojásrakás, ez idáig azonban szaporulatnak nem örülhettünk náluk, hiába helyezték a lerakott tojásokat keltetőgépbe az állatok gondozói. Nemrég azonban nagy meglepetés ért minket: kiderült, hogy a nőstény állatunk a terrárium talajába ásott üregbe rakta le tojásait, ahonnan hat kis leguán bújt elő a közelmúltban. A kicsiket látogatóink egyelőre még nem láthatják, egy elzárt férőhelyen cseperednek, terveink szerint ha kellően megnőttek és megerősödtek, szeretnénk őket visszaszoktatni az Észak-Amerika gyíkfajait bemutató terráriumba. A szülőpár továbbra is zavartalanul megtekinthető állatkertünkben :az anyaállat hasa sokat sejtetően gömbölyödik, így elképzelhető, hogy hamarosan újabb tojásrakásra fog sor kerülni!

 

A sövényleguánjainkkal közös férőhelyen bemutatásra kerülő gyíkfaj, a közönséges kukvala társbérlőihez hasonlóan a magyar állatkertek közül jelenleg csak nálunk látható

 

PécsAktuálisPécsi Állatkertsövényleguánszaporodásbékagyíkfélék családja