2024.04.19, Péntek

Nemzetközi elismerésben részesült a PTE

pte.hu

2018.03.01. 13:43

Szerda délután hozta nyilvánosságra legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni Quacquarelli Symonds cég, mely ezúttal tudományterületenként rangsorolta a világ legjobb felsőoktatási intézményeit.

A Pécsi Tudományegyetem az élet- és gyógyszertudományok területén az előkelő 451-500. pozícióba került.

A londoniak rangsora módszertanilag három pilléren nyugszik: a tudományos hírnév felmérésén, a munkáltatói elégedettség felmérésén, és az adott szakterületen megjelent publikációk idézettségére jellemző két mutatón (citációk, Hirsch-index). Előbbi két tényezőt az egyetemek által megadott kontaktok válaszai alapján számolják, míg a hivatkozásokat a Scopus adatbázisból kinyerve kalkulálja a rangsorkészítő. A pécsi egyetem a fenti mutatók alapján az élet- és gyógyszertudományok területén az előkelő 451-500. pozícióba került, ami igazolja Magyarország első egyetemének nemzetközi szinten is kimutatható fejlődését, hiszen évről évre egyre több egyetem szolgáltat adatokat, így egyre élesebb a verseny. Ráadásul az egyik alkategóriában, az orvosképzés területén ennél is előkelőbb helyre, a 301-350-be sorolták a PTE-t!

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a friss nemzetközi rangsor kapcsán elmondta: „Mindenképpen biztató, hogy a tavalyi, Times Higher Education orvostudományi rangsora után egy másik elismert, egyetemi rangsorokat készítő cég is beválogatta az elitbe egyetemünket. Egyre növekvő külföldi hallgatói létszámunk mellett ez is egy pozitív visszajelzés számunkra. Többek között ezért is fontos, hogy a Modern Városok Program keretében zajló egyetemfejlesztést minél hatékonyabban hajtsuk végre, amivel az infrastruktúrát, a hallgatói és oktatói környezetet fel tudjuk zárkóztatni az oktatási színvonal mellé.” – hangsúlyozta a rektor.

 

Quacquarelli Symonds friss rangsora itt érhető el: https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2018/life-sciences-medicine

AktuálisrangsorPTE Nemzetközi elismerésfelsőoktatási intézménygyógyszertudomány