2024.04.19, Péntek

Pénzügyileg tudatos generáció felnevelése a cél

Nemzetgazdasági Minisztérium

2018.03.19. 21:52

A lakosság pénzügyi tudatosságának erősítése hosszú távon nemzetgazdasági szinten a források hatékonyabb felhasználását, a családok jólétének javulását és az intézmények biztonságosabb működését eredményezi - hangsúlyozta Varga Mihály a Magyar Államkincstár által középiskolásoknak kifejlesztett mobilalkalmazás bemutató óráján egy fővárosi gimnáziumban.

A nemzetgazdasági miniszter és a Kincstár elnöke, Mészáros József elmondta: a pénzügyi képzést be kell vezetni az oktatásba, amelyet számos, egyéb szemléletformáló eszközzel és tájékoztatóval lehet kiegészíteni.

Folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg a piacon, ezért az ezzel járó kockázatokat és a pénzügyi környezetet meg kell érteni és megfelelően kezelni szükséges – hangsúlyozta Varga Mihály, aki szerint a pénzügyi válság tanulságai miatt is elengedhetetlen az általános pénzügyi kultúra fejlesztése. A pénzügyi jártasság erősítése és hozzá kapcsolódó programok kidolgozása sürgető és fontos nemzeti feladat, annak érdekében, hogy a fogyasztókat megkárosító események elkerülhetők legyenek – tette hozzá a miniszter.

 

 

A kormány – tavaly ősszel elfogadott – pénzügyi tudatosságot erősítő nemzeti stratégiájáról szólva Varga Mihály a legfontosabb feladatnak az alap- és középfokú oktatásba beépített pénzügyi képzést nevezte. Mint fogalmazott: kiemelt cél egy pénzügyileg tudatos generáció felnevelése. A digitális szolgáltatások bővülése újabb fogyasztói csapdákat rejt.

A Magyar Államkincstár 2013 decemberében indította el a WebKincstár szolgáltatás kiegészítő elemeként az okostelefonon elérhető állampapír-forgalmazási elektronikus csatornáját, a MobilKincstárt. Az alkalmazást JátéKincstár modullal egészítettek ki a fejlesztők, az applikáció a diákokat játékos formában vezeti be a pénzügyi ismeretek világába – hangzott el a II. kerületi Budenz József Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak tartott bemutató órán.

Aktuálispénzügypénzügyi tudatosságMagyar ÁllamkincstárJátéKincstár