2024.04.25, Csütörtök

Ünnepséget tartottak a Baranya Megyei Katasztrófavédelemnél

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.03.01. 18:30

A nemzetközi polgári védelmi nap alkalmából ünnepséget tartottak a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

A rendezvényen részt vett Mácsai Antal tű. ezredes főtanácsos igazgató, Eckhardt Zoltán ezredes, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság titkára, Czakó Dénes a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének képviselője, és a járási mentőcsoportok vezetői.

Az ünnepségen Mácsai Antal tű. ezredes mondott ünnepi beszédet. Március 1. a Polgári Védelem Nemzetközi Napja. Ezt a napot nem csak mi ünnepeljük, hanem szerte a világon megemlékeznek róla. A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972.március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a Polgári Védelem Világnapjának megtartásáról, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Ezen a napon azokra az elődeinkre emlékezünk, akik a polgári védelem területén tevékenykedtek, akik a legszörnyűbb körülmények között is - a humanitárius eszmét szem előtt tartva – dolgoztak és tettek meg mindent a lakosság védelméért, akár saját életük árán is – hangsúlyozta az igazgató.

Mi, akik hivatásunkat ebben a korban tölthetjük be, amelynek középpontjában továbbra is a lakosság védelme áll, szerencsésebbnek mondhatjuk magunkat. Nyugodt és békés körülmények között végezhetjük munkánkat. Ez nem jelenti azt, hogy könnyebb is. A felgyorsult világ, gyors és azonnali reagálást vár. Céltudatosan, a tudomány különböző ágainak segítségül hívásával kell a lakosságot veszélyeztető tényezőket azonosítanunk, és a hatásos védekezési módszert megtalálnunk, alkalmaznunk.

Ezt követően Mácsai Antal történeti kitekintésében a polgári védelem eredetéről, kialakulásáról beszélt. A polgári védelem egy idős az emberiséggel – kezdte történeti áttekintését az igazgató. Ismertette a légoltalmi szervezetek európai és magyarországi megalakulását, a polgári védelmi feladatok bővülését napjainkig, valamint a működésük és feladatellátásuk alapját képező jogalkotási folyamatot.

A polgári védelem napjainkban egy megújulási folyamaton megy keresztül. A katasztrófavédelemről szóló törvény, valamint a végrehajtására kiadott jogi szabályozók a korábbiaktól eltérően még részletesebben rögzítik a polgári védelemmel, illetve a lakosság védelmével kapcsolatos feladatokat.

Az új jogi szabályozás többek között lehetőséget teremtett az önkéntesség erősítésének a lakosság védelmének területén.

Itt, Baranya megyében nagy hangsúlyt fektetünk az önkéntességre, a polgári védelem erejére. Bízunk abban, hogy társszerveinkkel, együttműködőinkkel - különösen a járási mentőcsoportokkal - olyan proaktív rendszert tudtunk létrehozni, amely gyorsreagálású, hatékony és következetes, valamint amely az emberi élet és egészség magas fokú védelmét célul tűzi ki és a messzemenőkig elősegíti- zárta gondolatait Mácsai Antal.

Galéria

AktuálisünnepségBaranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságönnkéntességpolgári védelemmentőcsoport