2024.04.23, Kedd

A hitoktatás napja a Pécsi Egyházmegyében

2018.04.09. 22:49

Április 6-án és 7-én összegyűltek a Pécsi Egyházmegye hitoktatói, hogy a katekéta tevékenységet ünnepeljék, és a felmerülő kérdésekre közösen választ találjanak.

A húsvétot követő hét péntekén este kezdődött az egyházmegyei hitoktatóknak szervezett kétnapos találkozó. Ezen elsőként Brenner János boldoggá avatására készülve Bánkuti Gábor egyetemi docens előadását hallhatták a résztvevők a Dóm Kőtárban A hatalom és az egyház viszonya Magyarországon az 1950-es években címmel.

 

 

Czeininger Tamás gimnáziumi tanár Brenner János életének pécsi vonatkozásairól beszélt, a napot pedig zenés áhítat zárta a kommunista diktatúra idején meghurcolt, vértanúhalált szenvedett egyházi személyekért.

 

 

Szombaton a Magtárban folytatódott a szakmai nap, amelynek fókuszában az imádság, az imádságra nevelés állt. Udvardy György pécsi megyéspüspök köszöntője után a mintegy 100 résztvevő saját tapasztalatait osztotta meg az imádságra neveléssel kapcsolatban. Kajtár Edvárd, a pécsi Székesegyház plébánosa az imádság szerepéről beszélt a hitre nevelés során. Mint mondta, az imádságnak az életünk részévé kell válnia.

 

 

A hitoktatás napja püspöki szentmisével zárult a Székesegyházban, amelyen átadták a Dulánszky-díjat, amelyet az egykori megyéspüspök emlékére alapítottak. Dulánszky Nándor 1877 és 1896 között volt a Pécsi Egyházmegye püspöke, és a katolikus oktatás ügyének lelkes támogatója. Az emlékére alapított díjat az a hitoktató kaphatja meg, aki köztiszteletben áll és hitelesen képviseli a katolikus nevelés ügyét, környezete által elismert személyiség, kiváló szakmai felkészültségű, példaadó emberi magatartás, hivatástudat, gyermekszeretet jellemzi, eredményes a hitoktatásban, nevelésben, az egyház életében aktívan részt vállal és a katolikus hitoktatás ügyét az oktatás keretein túlmutatóan szolgálja. Az elismerést idén Fazekas Ferencné újiregi és Rozmer Andrásné himesházi hitoktató kapta.

Galéria

AktuálisPécsi EgyházmegyehitoktatásDóm Kőtár