2024.03.28, Csütörtök

A PTE is bemutatkozik a MET székesfehérvári háromnapos rendezvényén

MTI

2018.04.13. 19:54

Megnyílt a Művészeti Egyetemek Találkozója, amelyet péntektől vasárnapig, első alkalommal rendeznek meg Székesfehérváron.

A MET megnyitóján Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója azt mondta, kíváncsi arra, hogyan látják a fiatalok a világot, mert meggyőződése szerint egészen másként, mint ő. Úgy fogalmazott: "ahogy ma látják a fiatal művészek a világot, ez a világ olyan is lesz".

Az igazgató történelmi pillanatnak nevezte a találkozó létrejöttét. Régi álma volt a Szentendrei Művészeti Főiskolák Találkozóját "negyven év tetszhalott állapotból feléleszteni" - emelte ki, hozzátéve: amikor Fehérvárra került, érezte, ez a hely lehet az, ahol megvalósíthatja.

Szikora János szerint ebben a néhány napban olyat adnak a fiataloknak, amit az egyetemek nem képesek: a találkozás lehetőségét. A fesztiválon inspirációkat gyűjthetnek a többi egyetemtől, leendő pályatársaiktól - tette hozzá.

Az igazgató reményét fejezte ki, hogy hagyomány lesz a találkozóból, de ebben bízik Cser-Palkovics András polgármester is, aki azt mondta:"történelmet kezdenek írni a fiatalok egy olyan kortárs fesztivál résztvevőiként, amely remélhetőleg hosszú-hosszú ideig a város kulturális életének része lesz".

A városvezető szerint olyan találkozót álmodtak meg, ami "fiatalos dolog egy több mint ezeréves városban". A város mindehhez a keretek biztosítja, de hogy mi lesz belőle, az az egyetemistákon múlik - vélekedett.

A megnyitó ünnepség keretében nyílt meg a Vörösmarty Színházban az a tárlat is, amelyen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói mutatkoznak be alkotásaikkal. A kiállításon grafikus, építész, fotós, textiltervező, festő, látványtervező és intermédia szakos hallgatók alkotásai láthatók, minden tanszékről öt-öt munka.

A háromnapos rendezvényen valamennyi budapesti művészeti egyetem (Magyar Képzőművészeti Egyetem, Magyar Táncművészeti Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem) és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói mutatkoznak be. A MET keretében lesz pályaválasztási tanácsadás középiskolásoknak, drámajátékos foglalkozások, filmklub, koncertek, valamint különböző tematikájú workshopok.

AktuálisPTE SzékesfehérvárMETVörösmarty Színház