2024.04.25, Csütörtök

Energetikai fejlesztés Sellyén is

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.04.06. 20:18

Másfél éve kezdődött Baranya megyében az az energia-megtakarítást célzó pályázati projekt, amelynek keretében kilenc településen 34 kormányhivatali épületet korszerűsítettek.

Az energetikai szempontból modernizált ingatlanok között van a Sellyei Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának épülete is, melynek ünnepélyes átadására 2018. április 6-án került sor.

A beruházássorozat több területen is jelentős megtakarítást eredményez. Az 1,2 milliárd forintos fejlesztés keretében Pécsett 20, Siklóson 4, Szigetváron 3, Komlón 2, Mohácson, Bólyban, Szentlőrincen, Sellyén és Villányban 1-1 épületet korszerűsítettek. Ez egyrészt energiahatékonyságot növelő tevékenységet – nyílászárócserét, utólagos hőszigetelést, kazáncserét, LED-lámpák felszerelését – jelentette, másrészt – napelemek és hőszivattyúk alkalmazásával – megújuló energia felhasználását célozta.

A sellyei épületen megvalósított energiahatékonysági beruházás keretében a nyílászárók cseréjére, a fűtés korszerűsítésére és a homlokzati fal hőszigetelésére került sor, összesen közel 34 millió forint értékben. A beruházás által megspórolt éves energiafogyasztás mértéke 33.361 kWh-t, ami 65 százalékos megtakarítást jelent az épület fejlesztési előtti energiafelhasználásához viszonyítva.

Mint azt dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott a sellyei rendezvényen elmondta, bízik abban, hogy az általuk tett intézkedések példaértékűek lesznek, és a Baranyában élők kihasználják a lakosság, illetve a vállalkozások számára is nyitva álló energiakorszerűsítési pályázati lehetőségeket.

Az épület ünnepélyes átadásán részt vett Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke is, aki elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a kistelepülések is lehetőséget kapjanak különböző fejlesztő beruházásokra. Ennek érdekében hirdetik meg 2018 után a Modern falvak programot, melynek célja a kistelepülések megerősítése. Hangsúlyozta, a Kormány szerint nagy szükség van a falusi önkormányzatokra, mert nélkülük nem működik a vidék.

AktuálisSellyeenergetikai fejlesztésenergia-megtakarítás