2024.04.20, Szombat

Perzsa leopárd érkezett a Pécsi Állatkertbe!

pecszoo.hu

2018.04.09. 14:16

A Pécsi Állatkert egyik legnagyobb kedvence Taian, a perzsa leopárd. Foltos bundájú nagymacska magányos napjai véget értek, április 5.-én az esti órákban megérkezett új menyasszonya, Sara.

Perzsa leopárdunk mellé régóta szerettünk volna társat szerezni, mely álmunk végre megvalósulhatott. Sara Csehországban, az elsősorban afrikai állatfajokra specializálódott Dvur Kralove-i állatkertben született 2014. február 23.-án. Egy fiatal állatról van szó, mely nemrég vált ivaréretté, így a cseh kollégák új otthont kerestek számára.

Sara még egyelőre félénk, még nem szokta meg új helyét. Pécsre érkezését követően sokáig nem is merte elhagyni a biztonságot jelentő szállítóládát, csupán tegnap este kezdte el felfedezni új lakhelyét. Tain-nal (aki annak idején szint Dvur Kralovéból érkezett hozzánk) egyelőre még nem találkozhatnak, jelenleg a két állat összeszoktatása zajlik. Ha leopárdjaink megbarátkoznak egymással, és mindkét állatunk látható lesz a külső kifutóban, honlapunk olvasóit is tájékoztatni fogjuk az eseményről!

Annak ellenére, hogy leopárdjaink egy párt fognak alkotni, egyelőre nem szeretnénk őket szaporítani. A perzsa leopárd ugyanis egyike azon állatoknak, amelyeket az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő program (EEP) keretein belül tartanak és tenyésztenek.  Minden EEP-programnak van egy fajkoordinátora, aki dönt arról, hogy mely egyedek szaporodhatnak, és hová kerülhet  a szaporulat.

A fajkoordinátor egyelőre nem javasolja a mi leopárdpárunk tenyésztését, így egyelőre csupán e csodás nagymacskák bemutatása a célunk.

 

Taian érdeklődve figyelte új társa megérkezését

 

A legnagyobb leopárd

A leopárd, más néven párduc a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska: Afrika és Ázsia nagy részén megtalálható. Hatalmas elterjedési területén több alfaja is kialakult, melyek méretben, mintázatban és élőhelyben is különböznek egymással. A perzsa leopárd a Közel-Keleten őshonos alfaj, jellegzetessége viszonylag világos alapszíne. A leopárdok közül ez az alfaj nő a legnagyobbra: a nőstényeknél nagyobbra növő hímek testhossza elérheti a 260 cm-t, súlya pedig a 90 kg-t. A perzsa leopárd jól alkalmazkodott a hidegebb időjáráshoz, jól bírja az európai teleket, éppen ezért állatkerti körülmények között sem szükséges számára fűtést biztosítani. Napjainkra veszélyeztetett alfaj, fennmaradását élőhelyének csökkenése és az orvvadászat veszélyezteti. 

 

 

PécsAktuálisPécsi Állatkertperzsa leopárdnagymacskatenyésztés