2024.03.19, Kedd
Baranyában is elindult a nyári diákmunka program
pixabay - illusztráció

Baranyában is elindult a nyári diákmunka program

Baranya Megyei Kormányhivatal

2020.07.07. 17:38

Országszerte mintegy 21 ezer, ezen belül Baranyában 900 diák nyári munkavállalását támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium 3 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Nyári diákmunka 2020. programja. A 16-25 év közötti nappali tagozatos tanulók az önkormányzati szférában, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban, illetve a turizmus területén helyezkedhetnek el.

A diákmunka program népszerűségét jól mutatja, hogy tavalyBaranyában 228 munkáltató, illetve 1461 diák élt a lehetőséggel,akiknek a foglalkoztatásához a Baranya Megyei Kormányhivatal többmint 150 millió forint támogatást biztosított – mondta el dr.Horváth Zoltán. A kormánymegbízott hozzátette: a diákmunkánakköszönhetően a fiatalok nemcsak jövedelemhez, hanem hasznosmunkatapasztalathoz is jutnak.

 

A tanulók a programban két típusú – önkormányzati, illetve amezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapravállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában,utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhatnak. Az önkormányzatokesetében az állam a diákok munkabérét és az azt terhelő szociálishozzájárulási adó 100 százalékát téríti meg, míg avállalkozásoknak a 75 százalékát biztosítja, azaz ebben az esetbena munkaadóknak kell állniuk a fennmaradó részt.

A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimumidőarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében157.950 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében120.750 forint lehet személyenként és havonta.

A diákok a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainregisztrálhatják magukat, és a cégek is itt jelezhetik a felmerülő munkaerőigényüket.

AktuálisBaranya megyenyári diákmunka program