2018.04.27, Péntek

Aktuális

Polgármestert választanak vasárnap a baranyai Gerényesen

2018.01.16

Polgármestert választanak vasárnap az észak-baranyai Gerenyésen - közölte a helyi választási iroda vezetője, a vásárosdombói közös önkormányzati hivatal jegyzője.

Új nyelvtanfolyamok indulnak a PTE Idegen Nyelvi Központban

2018.01.15

A PTE Idegen Nyelvi Központja nyelvtanfolyamokat és ECL nyelvvizsgára felkészítő kurzusokat indít februártól!

Alacsony sugárdózisú röntgenkészüléket kapott a pécsi ortopédiai klinika

2018.01.15

Rendkívül alacsony sugárdózisú, háromdimenziós képalkotásra is képes, modern röntgenkészüléket helyeztek üzembe a Pécsi Tudományegyetem (PTE) ortopédiai klinikáján, csaknem 190 millió forintos beruházással.

Baranyai borászok Olaszországban

2018.01.14

Három napot töltöttek az olaszországi Pordenone városában a Stier Pince, a Schunk Pince, a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje valamint a Pécs-Mecseki Borút képviselői az Enterprise Europe Network szervezésében.

Több gyerek születik, jobban élnek a családok

2018.01.13

Az utóbb években több gyermek született, és a kormány intézkedéseinek köszönhetően jobban élnek a családok - mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.

Pécsi fizikus munkája került a legidézettebb közlemények közé

2018.01.12

Dr. Hebling Jánosnak, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárának, „Generation of high-power terahertz pulses by tilted-pulse- front excitation and their application possibilities" (Nagy energiájú terahertzes impulzusok döntött impulzusfrontú gerjesztése és felhasználási lehetőségei) című közleménye az elmúlt évtized 15 legtöbbet idézett cikke lett az Amerikai Optikai Társaság (Optical Society of America - OSA), JOSAB optikai folyóiratában.

Jövő szeptemberre elkészülhet a Pécsi Református Kollégium új iskolaépülete

2018.01.12

Megkezdődött a Pécsi Református Kollégium új egységének építése a hónap elején. Az 1,32 milliárd forintból megvalósuló háromszintes létesítmény a várakozások szerint 2019 szeptemberére elkészül.

A diákolimpia legsikeresebb résztvevőit díjazták

2018.01.11

A 2016/17-es tanév diákolimpiai rendezvényein legkiemelkedőbben szerepelt köznevelési intézményeket díjazta csütörtökön a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ).

Február 15-ig lehet jelentkezni az érettségi vizsgákra

2018.01.11

A 2017/2018-as tanév május-júniusi érettségi vizsgáira 2018. január második felétől 2018. február 15-ig lehet jelentkezni, közép- és emelt szinten egyaránt. Azok számára, akik már nem középiskolai tanulók, a Baranya Megyei Kormányhivatal szervez vizsgát.

Nyílt napok a Pécsi Tudományegyetemen

2018.01.10

Az egyetem 2018-ban is minden érdeklődőt vár nyílt napjain, melyeken a tíz kar mindegyike számos programmal és érdekességgel készül.

December vége óta nyilvános, mikor hova érkezik a kéményseprő

2018.01.10

Január elsején változtak a kéményseprés egyes szabályai, ezek azonban nem érintik a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének azt a kötelezettségét, hogy elkészítse az úgynevezett sormunka-ütemtervét, és ezt eljuttassa közvetve és közvetlenül is az állampolgárokhoz.

A globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási jelenségek fel fognak erősödni

2018.01.09

A globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási jelenségek fel fognak erősödni, azt viszont nem lehet hosszú távra előre jelezni, hogy mikor, hogyan következnek be - erről Juhász Árpád geológus beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Összességében tízmilliárdos fejlesztés valósul meg Komlón

2018.01.08

Évindító sajtótájékoztatón értékelte a hátrahagyott esztendőt dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője és Polics József polgármester Komlón.

Új év, új adószabályok

2018.01.05

Csökkenő adómértékeket, növekvő bérkötelezettséget is hozott az új év. Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb változásokat.

Tavaly 83,3 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs támogatást fizettek ki az NFKI Alapból

2018.01.04

Tavaly 83,3 milliárd forint - az előző évinél 300 millió forinttal több - támogatást fizettek ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból vállalkozásoknak, kutatóhelyeknek, továbbá nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs (kfi) együttműködésekre, kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférésre.

Szombaton tartják a középfokú felvételi írásbeli vizsgákat

2018.01.16

Szombaton tartják a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákoknak - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

Ónos eső nehezítheti a közlekedést Baranya megyében

2018.01.15

Egyre kevesebb helyen - legtovább északkeleten - havazik még. Kedden várható ismét csapadék, de inkább eső, többfelé ónos eső formájában.

Idén már a munkáltatók helyett is a NAV számol

2018.01.15

2018-ban a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.

Magyarországi német önkormányzatok gálát tartottak Pécsett

2018.01.14

Kitüntetések átadásával egybekötött gálaműsort tartott január 13-án a pécsi Kodály Központban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Kiváló szólisták és díjnyertes kultúrcsoportok töltötték be a színpadot és arattak nagy elismerést, főként népzenei, néptánc- és népdalprodukcióikkal – pontosan úgy, ahogy az elmúlt esztendőkben mindig.

Mesterlevelek átadásával indult az év Pécsett

2018.01.13

Az ács, állványozó szakma mesterei január elején vehették át okleveleiket a kamarában. A fogadáson Várszegi Gyula, a kamara humánerőforrás fejlesztésért felelős alelnöke személyesen gratulált a mestereknek.

Pécsett toboroztak a rendőrök

2018.01.12

Továbbra is várják a rendőri hivatás iránt érdeklődőket.

MÁV: 42 százalékkal többen váltottak jegyet online

2018.01.12

December 8-tól január 7-ig 42 százalékkal többen váltották meg online a vasúti jegyet, mint egy évvel korábban - közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. pénteken.

Sporteszközöket kaptak Komló középiskolásai - a mozgásgazdag életmód a cél

2018.01.11

Foci-, kézi- és kosárlabdákat, ugrálóköteleket, futballkapukat és pulzusmérő órákat is tartalmaz az a sportszercsomag, amit a Magyar Diáksport Szövetség képviselője szerdán adott át a Pécsi SZC Komlói létesítményében.

A járműipar mellett más iparágak is meghatározóvá válnak

2018.01.11

A járműipar mellett más iparágak is fejlődő tendenciát mutatnak, ilyen az elektronikai iparág, ami 2017 novemberében 4,9 százalékkal teljesített jobban az egy évvel korábbinál, valamint a fém, a gumi, a gép ipar, amelyek mindegyike jelentősen jobban teljesített az egy évvel korábbiaknál.

Miskolcon lesz díszvendég Komló városa

2018.01.10

A VIII. Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Nap alkalmából Komló városát is meghívták az Északi-középhegység városába. Az eseményen Polics József polgármester mond beszédet, és bemutatkozik a Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesületünk is.

Meteorológiai szolgálat: közeleg a tél

2018.01.09

Közeleg a tél - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden Facebook-oldalán közzétett videójában.

Korábban fognak kezdődni a mesék az M2 gyerekcsatornán

2018.01.09

Már reggel öt órától sugároz mesefilmeket az M2 gyerekcsatorna - mondta a csatornaigazgató kedden az M1 aktuális csatornán.

Hétfőn kezdik a kidobott karácsonyfák elszállítását Pécsett

2018.01.07

Halomban gyűlnek a karácsonyfák Pécs számos pontján. Nem sokáig maradnak már ott, a BIOKOM Nonprofit Kft. hétfőn kezdi az elszállításukat.

Újra lehet pályázni munkásszállók építésére

2018.01.05

Újra lehet pályázni munkásszállás építésére, illetve olyan ingatlan felújítására, amely munkásszállásra igénybe vehető - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Idén több pénz jut az oktatásra, folytatódnak az iskolafejlesztések

2018.01.04

Idén több pénz lesz az oktatásra, folytatódnak az iskolafejlesztések, az oktatás színvonalának javítását szolgáló intézkedések és az iskolai eszközvásárlások - mondta Palkovics László oktatási államtitkár csütörtökön az MTI-nek.