2024.03.28, Csütörtök

Több mint másfél milliárdos forrás érkezik a baranyai térségbe

mti

2017.05.23. 13:16

A horvát-magyar határon átnyúló európai uniós fejlesztési program keretében kerékpárút épül, valamint hajójárat is indul.

Baranya megyében 38 szervezet 29 pályázata összesen 1,6 milliárd forint (85 százalékos támogatásintenzitású) forrást nyert el az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében - ismertette hétfőn Szűcs Márton, a két ország közös fejlesztéseit koordináló HU-HR Közös Titkárság vezetője Pécsett.

A feltételekre térve kiemelte: a projektek megvalósításához magyar és horvát partner szükséges; a 85 százalékos támogatásintenzitású forráshoz 10 százalék magyar nemzeti társfinanszírozás jár, azok megvalósításához öt százalék önerőre van szükség. Nonprofit szervezetek, az állami, az önkormányzati és a civil szféra képviselői gazdaságfejlesztési, természet- és környezetvédelmi, kulturális értékvédelmi és oktatási célú együttműködésekre pályázhatnak.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke az eseményen kiemelte, hogy a program keretében:

  • Mohács a horvátországi Pélmonostorral közösen egy speciális turistahajó üzembe állítását célzó, csaknem 290 millió forint támogatású multimodális fejlesztést indít.
  • Siklós és Donji Miholjac között 250 milliós támogatással kerékpárút-fejlesztés és -építés valósul meg.

Szűcs Márton azt is hangsúlyozta, hogy a Baranyát érintő fejlesztéseken túl 930 millió forintos forrásból folytatódik a horvát-magyar aknamentesítési program, amelyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Horvát Aknamentesítési Központ és a Duna-Dráva Nemzeti Park közösen valósít meg.

 

Forrás: mti

GazdaságBaranya megyeturizmusmohácsfejlesztésSiklósmagyar-horvát határ