2024.03.29, Péntek

Jól haladnak a tárgyalások a pécsi ipari park építéséről

mti

2017.07.27. 10:12

A NIPÜF tucatnyi településen vásárol ipari park befogadására alkalmas építési telkeket több mint 40 milliárd forintból.

Heteken belül átadják a csaknem 5 milliárd forintból zöldmezős beruházásként létrehozott pátyi ipari parkot, idén pedig újabb 10 településen jelölhetnek ki hasonló célú fejlesztésre alkalmas területet - közölte a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.

A 42 hektáros pátyi ipari parkban 23 ezer négyzetméteres autóalkatrész-elosztó központ épül a Kühne + Nagel számára, de zajlanak a tárgyalások egy kereskedelmi céggel is a letelepedésről. Nemzetközi vállalat érkezhet a 17 milliárdból létrejövő hatvani ipari parkba is: a 30 hektáros területen a Bosch számára épül 60 ezer négyzetméteres csarnok, de más cégekkel is egyeztetnek a komplexum hasznosításáról.

 

A NIPÜF Békéscsabán, Nyíregyházán, Tatabányán és Veszprémben már megkötötte az elővásárlási szerződéseket, de Érden, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Sopronban, Szekszárdon, Szolnokon és Zalaegerszegen is jól haladnak a tárgyalások a közlemény szerint.

A kormány 2016 júniusában döntött az országos iparipark-koncepció megvalósításáról, a projektek tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével a NIPÜF Zrt.-t bízták meg. Az állami tulajdonú cég a beruházásokat az érintett régiók gazdasága és növekedése szempontjából kulcsfontosságú területen hajtja végre, a projektek között egyedi igények szerint kialakított létesítmények is lesznek.

A 2020-ig tartó beruházássorozat összértéke elérheti a 150-200 milliárd forintot, ezzel Európa legnagyobb ipari parki ingatlanfejlesztő programja valósul meg.

PécsGazdaságipari parkNemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.