2024.03.29, Péntek

Senkinek sem kell az utcán éjszakáznia a hidegben

EMMI

2018.01.17. 14:46

Ma Magyarországon senkinek nem kell az éjszakát közterületen tölteni, van bőven férőhely a hajléktalanellátó helyeken. A hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága januárban eddig országosan 77 százalék volt.

Nemcsak felkészült, de tovább is fejlődött az ellátórendszer.

A téli időszakra felkészülés egyik elemeként a kormány bővítette a kapacitásokat, országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-zal növeljük.  A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, ezen felül az extrém hideg miatt az esetleg megnövekedő költségek esetére 50 millió forintot különítettek el, valamint 62 millió forintot biztosítunk a téli időszakban a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására is.

Novemberben tesztelték a „vörös kód” bevezetését, amely beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Extrém hideg esetén az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiadja a „vörös kódot”, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem tudnak más módón segítséget kapni.

Az idén télen folytatódik az a 4 milliárd forintos európai uniós finanszírozású program, amelynek köszönhetően naponta négyezer adag meleg ételt osztanak szét hajléktalan embereknek.

A kormány a szociális tüzelőanyag program keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte. Ebből a mostani télen 2255 kistelepülésen biztosítunk ingyenes tüzelőanyagot (tűzifát, szenet), amelyet az önkormányzatok február 15-éig osztanak ki a rászorulók részére.

Már ezer faluban működik falugondnoki és ötszáz tanyasi területen tanyagondnoki szolgálat, amelyeknek a téli időszakban szintén nagy szerepe van főleg az egyedül élő idősek gondozásában, a kihűlések megelőzésében. Több mint félmillió embert segít a falugondnoki szolgálat.

Gazdaságutcaéjszakázáshideghajléktalanellátó