2024.03.28, Csütörtök
Nagy nemzetközi befektetők érdeklődnek a magyar ingatlanfejlesztések iránt
Pixabay - illusztráció

Nagy nemzetközi befektetők érdeklődnek a magyar ingatlanfejlesztések iránt

MTI

2018.03.14. 19:32

Több millió eurós befektetéseket is Magyarországra vonzhat a főváros és négy egyetemi nagyváros (Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged) fejlesztési lehetőségeinek bemutatkozása a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállításán, a dél-franciaországi Cannes-ban rendezett nemzetközi ingatlan szakkiállításon, a MIPIM-en a magyar stand kiállítói szerint.

A fővárosi önkormányzat, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) közös Magyarország - Budapest-standjának kiállítói konkrét befektetéseket remélnek a négynapos találkozón.

A magyar stand látogatottsága a szervezők szerint jól tükrözte az ország előkelő versenypozícióját az ingatlanbefektetések területén. Kiemelt érdeklődés övezte a Liget Budapest Projekt miatt is, miután a fejlesztés a tavalyi MIPIM-en Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. A Liget Budapest Projekt a standon "külön városrészként" jelent meg.  

Idén egy újabb magyarországi befektetési környezet részesült elismerésben: a MIPIM-en adták át a Financial Times brit médiacsoport legígéretesebb város díját Debrecennek a 200-350 ezres kis- és közepes városok kategóriában. Az fDi Magazine befektetési melléklete Európa legkiemelkedőbb tőkevonzási stratégiával rendelkező városának járó elismerését Papp László polgármester vette át. A városvezető az MTI-nek Cannes-ban elmondta: a tekintélyes díj annak az elismerése, hogy az elmúlt négy évben 23 vállalat fektetett be Debrecenben, több mint 200 milliárd forintnyi működő tőke áramlott a városba, ami 4700 új munkahely létrehozását jelentette. Debrecen jelentős gazdasági fejlődése a kormány által 2015-ben Modern városok program néven elindított eddigi legnagyobb mértékű vidékfejlesztési programnak is köszönhető. A megyei jogú városok fejlesztését célzó program számos ingatlanfejlesztést segített elő. A program célja, hogy a következő években minél több magyar város váljon még inkább vonzó lakóhellyé, és a befektetők számára is vonzó célponttá - fogalmazott.

Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze kiemelte: a MIPIM-en több befektető is határozott fejlesztési szándékkal kereste fel a standot, aminek a közeljövőben kézzelfogható eredményei lehetnek. Magyarország nem csak a régióban, de egész Európában versenyképes befektetési területté vált a statisztikai adatok alapján is. Tavaly rekordütemben, 16,7 százalékkal nőttek a beruházások, és ebben nagy szerepe volt az ingatlanberuházások élénkülésének - emlékeztetett. A befektetőkért folytatott versenyben Magyarország, és különösen Budapest, kiváló helyzetben van, a gazdaság uniós átlag feletti bővülése, a bérek és a fogyasztás emelkedése, az alacsony kamatkörnyezet melletti kedvező befektetői környezet miatt. A tavalyi 2 milliárd eurós ingatlanbefektetések 90 százaléka irányult Budapestre és ez a mérték a főépítész szerint idén növelhető.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt vezetője, a Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint a teljes szakma figyelemmel követi a megvalósítási szakaszba lépett Liget Budapest Projektet, mert Európában egyedülálló turisztikai látványosság jön létre Budapest szívében, amihez hasonló léptékű és minőségű kulturális tartalmú városfejlesztési projekt nincs a térségben. Budapesten száz éve nem látott léptékű kulturális fejlesztési hullám zajlik, ezért is nagyon fontos szerinte, hogy ez a 250 milliárdos állami "mágnesberuházás" jelen legyen a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési szakkiállításán.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke szerint a MIPIM-en átvett díjak is mutatják, hogy a vidéki városok fokozatosan felzárkóznak Budapest mellé, országszerte egységesen magas minőségű szolgáltatások, képzett munkaerő és pezsgő ingatlanpiac várja a hazai és nemzetközi befektetőket.  A HIPA a jövőben is fontos céljának tekinti, hogy a működőtőke beruházók mellett az ingatlanpiaci szereplők és befektetők figyelmét is felhívja a Magyarországon kínálkozó további lehetőségekre.

Takács Ernő, az IFK elnöke örömtelinek nevezte, hogy a főváros mellé felzárkóznak a nagy vidéki városok, amelyek közül négy egyetemi város a MIPIM-en is bemutatkozott. A CBRE ingatlan-tanácsadó éves jelentése alapján a magyarországi ingatlanokba irányuló befektetések értéke évente 71 százalékkal emelkedett 2012 óta, szemben a 26 százalékos közép-európai régiós átlaggal. 2017-ben mintegy 1,8 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat hazai és külföldi ingatlanbefektetők Magyarországon, és ez a volumen idén vélhetően enyhén tovább emelkedik - mondta.

A március 13-tól 16-ig tartó MIPIM-en 100 ország 3100 kiállítója vesz részt, több mint 50 város képviselteti magát saját standdal, és arra több mint 24 ezer szakmai látogatót várnak. Budapest idén is bekerült a központi konferenciaprogramba. A budapesti nagy ingatlanfejlesztők közül az Atenor, a Futureal, a Gránit Pólus Csoport, a GTC, a HB Reavis, a Horizon Development, a TriGranit és a WING  mutatja be tervezett vagy éppen folyó fejlesztéseit.

PécsGazdaságingatlanfejlesztésbefektetés