2024.03.29, Péntek

Közel száz bográcsban főttek a halételek Mohácson

hirtv.hu

2017.07.24. 16:26

Több százan főztek halat Mohácson, az első alkalommal megrendezett Dunamenti Halfesztiválon. A szervezők azt szeretnék, ha jövőre legalább megduplázódna ez a szám.

A város szeretne hagyományt teremteni, melynek célja, hogy a folyó melletti magyarországi és határon túli települések halfőző mesterei bemutathassák tudásukat.

Mohácson hagyományai vannak a halászléfőzésnek, a helyiek szerint az övék azért finomabb, mert többféle halat használnak. „A mohácsi halászlénél nagyon fontos, hogy vegyes halból készüljön, mint ahogy minden halászlénél alap, hogy legyen benne három-négyféle apróhal, és ugye a fő nemes hal a ponty” – ismertette Hír TV-vel a fő összetevőket Molnár Csaba.

Volt, aki nem halászlét, hanem speciális, saját recept alapján készült halételt főzött. „Lecsós menyhalat fogunk főzni, és különleges tésztával a tetején tálaljuk, azért is, hogy ne mindig csak a halászléről legyen szó ebben a nemzetben. Nagyon kevesen esznek különleges ízesítésű halakat, most ilyet fogunk főzni” - vázolta Szűcs László.

A halfesztivál célja, hogy nemcsak a magyar fogásokat, de más Duna melletti országok halból készült ételeit is megismerjék a látogatók. „Az volt a tervünk, hogy az egész Duna mentéről hívunk halfőző mestereket, halcsárdásosokat. Többen érkeztek hozzánk a magyarországi, a horvátországi és szerbiai Duna-szakaszról, és kóstoltató jelleggel mutatták be a halfőző tudományukat ezek a mesterek” – mesélte a Hír TV-nek Illés Richárd főszervező.

 

Forrás: hirtv.hu

Helyi hírekmohácsgasztronómiahagyományhalfőzésDunamenti Halfesztivál