2024.04.25, Csütörtök
Felülvizsgálták a vízkárelhárítási létesítményeket a Dél-Dunántúlon
DDVIZIG Pécs

Felülvizsgálták a vízkárelhárítási létesítményeket a Dél-Dunántúlon

DDVIZIG Pécs

2020.11.24. 10:53

Az őszi felülvizsgálat keretében az elvégzett munkák ellenőrzése megtörtént és megállapítást nyert, hogy 2020-ban is sikerült javítani a vízfolyások vízelvezető képességét.

Az idei évben is sor került a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő vízkárelhárítási létesítmények 2020. évi őszi felülvizsgálatára - derült ki az intézmény sajtóközleményéből. A felülvizsgálat szakterületei kiemelten fókuszáltak a vízkárok elleni védekezésre.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 10.000 km2-es területén 3200 km vízfolyás található.

Az éves felülvizsgálat során átvizsgálásra kerültek az árvíz- és belvízvédelmi művek, a kezelésünkbe tartozó dombvidéki vízfolyások és tavak létesítményei, a védelmi anyagok, eszközök megléte és állapota, a vízrajzi létesítmények és telephelyeink állapota, valamint az informatikai eszközeink működésének biztonsága.

 

A kisvízfolyások vizeit biztonságosan el tudják vezetni

A kiértékelő szakmai anyagát a Bizottság tagjain és a szakbizottságok vezetőin kívül véleményezték a hatóságok, a társszervezetek, a vízi létesítmények üzemeltetői, a megyei jogú városok képviselői, valamint a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselői.

A 2020 novemberében megtartott online kiértékelő értekezlet összefoglalójában elhangzott, hogy a 2020. évben elvégzett fenntartási munkák eredményeként az Igazgatóság kezelésébe tartozó vízfolyások vízszállító képessége az engedélyben foglalt értékeknek megfelel.

A gépi munkavégzések és a kiegészítő kézi munkák lehetővé teszik, hogy a kisvízfolyások vizeit biztonságosan elvezessük, így elkerüljük a vízkárokat.

 

Sikeres volt a törzsvezetési gyakorlat

Az őszi felülvizsgálat keretében az elvégzett munkák ellenőrzése megtörtént és megállapítást nyert, hogy 2020-ban is sikerült javítani a vízfolyások vízelvezető képességét.

Elhangzott továbbá, hogy 2020-ban a folyók vízállásai következtében kialakult hidrometeorológiai viszonyok miatt árvízvédelmi készültség elrendelésére nem került sor.

2020. július 14-én az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) és a Dél – dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) közös törzsvezetési gyakorlatot tartott. A gyakorlat egyik célja egy feltételezett vízkár-elhárítási (árvízvédelmi, vízminőség-védelmi és helyi vízkár-elhárítási) szituáció szimulálása, míg a másik célja a DDVIZIG védelmi szervezetébe beosztott állomány gyakorlatoztatása volt. Az árvízvédelmi gyakorlat mindkét célját sikerült maradéktalanul teljesíteni.

A Felülvizsgálati eljárás és a záró Kiértékelő Értekezlet tapasztalatai szerint az árvízvédelmi és a belvízvédelmi szakaszokon az Igazgatóság vízkárelhárítási védelmi képessége biztosított. A felülvizsgálati bejárásokra a felelős szakmai egységek kiválóan felkészültek.

Az Igazgatóság 2021. évi intézkedési tervének összeállítása és jóváhagyása – mely a jelentősebb szakmai feladatokat tartalmazza - napokon belül megvalósul.

Helyi hírekDél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságárvízvédelem