2024.03.19, Kedd
Fényfestéssel és díszkivilágítással készülnek a karácsonyra Pécsen
Illusztráció (pixabay.com)

Fényfestéssel és díszkivilágítással készülnek a karácsonyra Pécsen

MTI

2020.11.28. 07:52

Összesen több mint hetven helyen lesznek út vagy járda felett átívelő fénydíszek és több mint száz oszlopdísz világít majd a forgalmas belterületi utak mellett.

Az ünnepi fények péntek esti felkapcsolásával és a főtéri dzsámira gyermekrajzok kivetítésével veszi kezdetét a járvány miatt ezúttal részben online térbe költöző pécsi advent - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-vel.

A helyhatóság közleményében azt írták, új és megszokott elemekkel, a járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva indul pénteken a pécsi advent. Kitértek arra, hogy a pandémia miatt a korábbi években megszokottnál visszafogottabb lesz az ünnepi rendezvénysorozat, amely részben az online térbe költözik.  

Pénteken sötétedéskor kapcsolódnak fel először a Széchenyi téren álló, tizenhét méter magas Mindenki karácsonyfájának ünnepi fényei. Az előző adventi időszakokhoz hasonlóan a városüzemeltetési társaság az egyes városrészekben is állít karácsonyfát: Meszesen, Szabolcsfaluban, Kertvárosban, Uránvárosban és újdonságként idén Pécs-Hirden is. A belvárosban már befejeződött az ünnepi fények felhelyezése, míg a külvárosokban a jövő hét közepéig helyezik ki a karácsonyi világítás elemeit. Összesen több mint hetven helyen lesznek út vagy járda felett átívelő fénydíszek és több mint száz oszlopdísz világít majd a forgalmas belterületi utak mellett.     

Beszámoltak a közleményben arról is, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. tizennégy éven aluli gyermekeket megszólító fényfestő gyermekrajz-pályázata sikerrel zárult, így az 1200 pályaműből 180 rajzot vetítenek majd ki a pécsi dzsámira péntektől december 20-ig. A rajzpályázat közönségszavazása december 9-én délután indul a www.adventpecs.hu oldalon és december 18-án zárul. Ugyanott tekinthetők majd meg a kivetített alkotások is. A szakmai zsűri és a közönségszavazatok alapján minden korosztályban a 6-6 legjobb alkotást fogják díjazni. Az eredményhirdetés online lesz követhető december 19-én.     

Hetedszer rendezi meg a Pécsi Rotary Club a város egyik legnagyobb jótékonysági eseményét, a Rotary Adventet. Idén csaknem harminc pécsi általános és középiskola egy-egy tehetséges, de nehéz szociális helyzetben lévő tanulója kapja meg a jótékonysági szervezet százezer forintos adományát. A jótékonysági akciót a pécsi vállalkozások és magánszemélyek adományaiból szervezi az egyesület.

Helyi hírekPécsadvent