2024.04.16, Kedd
Villányi vörös és pécsi fehér a PTE hivatalos bora
Illusztráció: pixabay.com

Villányi vörös és pécsi fehér a PTE hivatalos bora

univpecs.com

2020.11.22. 15:58

Nem elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos érv, hogy az egyetemi bor elérhető áron legyen megvásárolható az egyetemi oktatók és hallgatók részére egyaránt.

A Pécsi Tudományegyetemen hagyomány, hogy a tanév elején kihirdetik, mely borok viselhetik egy éven át a PTE Bora kitüntető címet - írja az univpecs.com. Idén az ünnepélyes díjátadó a vírushelyzet miatt elmaradt, de a borok az ősz folyamán forgalomba kerültek: egy villányi cabernet sauvignon és egy pécsi cirfandli lett a kiválasztott.

A Pécsi Tudományegyetem 2000-ben döntött úgy, hogy a régió meghatározó intézményeként határokon innen és túl egyaránt méltó ajándéktárgyakkal kívánja képviselni a Dél-Dunántúlt. Amikor a pécsi egyetem elindította a borválasztást, az alapelvek között volt, hogy a régió borvidékeiről, azaz Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából kell kiválasztani egy-egy fehér és vörösbort. Nem elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos érv, hogy az egyetemi bor elérhető áron legyen megvásárolható az egyetemi oktatók és hallgatók részére egyaránt.

 

Cirfandli 2018 lett az egyik választott

Fehérbor kategóriában a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének Cirfandli 2018 bora lett a szakmai zsűri, majd a társadalmi zsűri közös választottja. A pécsi kutatóintézetet 70 évvel ezelőtt, 1949-ben több évszázados egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva hozták létre. A bő tíz éve a Pécsi Tudományegyetem keretei között működő kutatóintézet Európában egyedülálló és pótolhatatlan fajtagyűjteménnyel és szőlőgénbankkal rendelkezik.

A cirfandli fajta pécsi különlegesség, amelynek megóvása és értékeinek bemutatása az intézet egyik kiemelt feladata.

Vörösbor kategóriában Günzer Zoltán villányi családi birtokának Cabernet Sauvignon 2017 bora nyerte a versenyt. A Villányi borvidéken generációk óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A családi gazdaság 1990-ben kezdte meg működését, kezdetben félhektárnyi ültetvénnyel, évi 1500 palack bor értékesítésével. Mára 25 hektár saját területtel rendelkeznek, 200.000 palack bor értékesítése mellett. A cabernet sauvignon olyan nemzetközi fajta, amelynek a kilencvenes évek óta meghatározó szerepe van a Villányi borvidéken, testes, érett, harmonikus és elegáns borokat ad.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetembor