2024.04.19, Péntek
Új műtéti eljárást dolgoztak ki Pécsen orvosok és mérnökök együttműködésében
Illusztráció: pixabay.com

Új műtéti eljárást dolgoztak ki Pécsen orvosok és mérnökök együttműködésében

univpecs.com

2021.01.31. 14:43

A korábbiaknál lényegesen rövidebb ideig tartó és jóval kevesebb potenciális komplikációval járó eljárást dolgoztak ki a tölcsérmellkas vagy cipészmellkas (pectus excavatum) néven ismert fejlődési rendellenesség korrigálására.

Orvosok, mérnökök, 3D tervezők és fémmegmunkáló szakemberek együttműködésében fejlesztettek tovább egy mellkassebészeti eljárást Pécsen – az első sikeres műtéteken már túl is vannak a betegek - adta hírül az univpecs.com.

Fiatalkori beilleszkedési zavarokat, súlyosabb esetekben pedig tüdő- és szívkárosodást okozhat a tölcsérmellkas vagy cipészmellkas (pectus excavatum) néven ismert fejlődési rendellenesség, amely lényege az elülső mellkasfal középvonali behorpadása. A minden hatezredik gyereket érintő rendellenesség korrigálására Magyarországon évente kétszáznál is több műtétet hajtanak végre.

A közelmúltban Pécsett a korábbiaknál lényegesen rövidebb ideig tartó és jóval kevesebb potenciális komplikációval járó eljárást dolgoztak ki 3D technológia alkalmazásával. Az áttörést orvosok, mérnökök, 3D tervezők és fémmegmunkáló szakemberek szinte példa nélküli együttműködése tette lehetővé, ennek gyakorlattá válása pedig óriási lehetőséget jelenthet a sebészeti eljárások terén. Az új metódust kitaláló, és azt már több alkalommal sikeresen elvégző Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ mellkassebésze interjút adott, amelyet itt olvashatnak el.

Helyi hírekPécsi Tudományegyetemsebészműtét