2024.04.19, Péntek

Fókuszban a baranyai tájházak

mti, tajhazszovetseg.hu

2017.04.21. 15:17

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2017-ben április 22-23-án rendezi meg a Tájházak Napja elnevezésű országos rendezvénysorozatot. Az esemény Szent György ünnepéhez kötődik: ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza.

Az eseményen országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. A programok között hagyományőrző csoportok fellépései, kézműves foglalkozások és vásár, valamint szakvezetéses séták, ügyességi versenyek és kiállítások is szerepelnek.

 

Íme, a Baranya megyei tájházak programkínálata:

 

Orfűi Kemencés Udvar és Tájház

"Kemencében sült péksütemények készítésének / dagasztástól a kisütésíg/ megtekintése. A Tájházban létesült Interaktív Medvehagyma szoba kipróbálása. A Kemencés Udvar felfedezése, ismerkedés, a kemencében való sütés-főzés eszközeivel és a kemencékkel. Vásárlási, étkezési lehetőségekkel."

 

Magyarlukafa Néprajzi Műhely

"Kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, kiállítás, Szent-György napi népszokások; "Hol volt, hol nem volt" (tájházunk története)"  

 

Hosszúhetényi Tájház

"A tájház udvarán várjuk a gyerekeket tréfás, játékos délutánra. A nebulók fűzfa vesszőből virágkoszorút köthetnek, virágmagokat vethetnek és cserepüket kidekorálhatják, elkészíthetik virág táblájukat, majd játékos fűszernövény kereső játékban vehetnek részt. Hogya fiúk se maradjanak ki a jóból, papírsárkányt készítünk és eregetjük a virágos réten. Végül "virágszendvics" majszolással zárul a nap!"

 

A Tájházak napja programsorozatot először 2013-ban rendezték meg azzal a céllal, hogy a színes programokat kínáló tájházak a figyelem középpontjába kerüljenek.

 

Forrás: mti, tajhazszovetseg.hu

KultúraBaranya megyeprogramokTájházak Napjanéphagyomány