2024.03.29, Péntek

Az újjászületés évadát hirdette meg a Pécsi Balett

mti

2017.06.07. 14:34

Az újjászületés évadát hirdette meg a 2017/2018-as idényre a Pécsi Balett, amely január 1-jén önállósult a Pécsi Nemzeti Színháztól.

Vincze Balázs, az 1960-ban alapított tánctársulat májusban Seregi-díjjal kitüntetett igazgatója a szerdai évadbejelentő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy "végre azt csinálhatják, ami a dolguk".     

A következő évadban két bemutatót terveznek: Shakespeare Makrancos hölgye a PNSZ-ben, a Földi Béla koreográfus közreműködésével megvalósuló, két egyfelvonásos részből álló, Diamonds munkacímű produkció a Zsolnay Kulturális Negyedben lesz látható, amelynek a társulat a rezidens balettegyüttese lett.     

A Pécsi Balett 1960-ban történt megalapításától kezdve a PNSZ tánckaraként szerepelt a teátrum alapító okiratában. Ebből fakadóan a balettelőadások és a színház zenés darabjainak kiszolgálása miatt a társulatnak kétféle minőségű és tudást igénylő feladatot kellett ellátnia.

Az önállósodásnak köszönhetően a társulat többet vendégszerepelhet. A közönség négy alkalommal láthatja a fővárosi Müpában a Diótörőt, tizenkét vidéki városban lekötött műsoruk van, meghívást kaptak az izreali Karmiel Fesztiválra, amely a közel-keleti országban egy hatállomásos turnéval is kiegészül, októberben pedig mintegy húsz előadást tartanak Mexikóban. 

A társulat célul tűzte ki, hogy nemzeti státuszú együttes legyen. A társulathoz a Pécsi Művészeti Gimnáziumból és Szakgimnázium három növendéke, a Magyar Táncművészeti Egyetemről pedig egy japán és egy olaszországi táncművész csatlakozott.   

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár történelmi esélynek nevezte az önállósulást, hangsúlyozva, hogy ezzel "új sebességfokozatba" kapcsol a Pécsi Balett.     

Az együttest méltatva úgy fogalmazott: a Pécsi Balett a szegedi és győri együttesekkel, valamint az operaház balett-társulatával azonos szakmai rangon teljesít. Az államtitkár a finanszírozásra kitérve jelezte: az állam a Pécsi Balettet 2016-tól évi 50 millió forintos támogatásban részesíti.     

Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere szerint az önállósodás léptékváltást jelent a Pécsi Balett működésében, amelyet a baranyai megyeszékhely önkormányzata évente 35 millió forinttal támogat.     

A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló balett-termet a 19 tagú társulat jelenlétében szimbolikus próba keretében avatták fel, amelyhez Hoppál Péter zongorán biztosította a zenét.     

Vincze Balázs az MTI érdeklődésére közölte, társulatuk a két bemutatón kívül még öt produkciót tart repertoáron.

PécsKultúraPécsi BalettPécsi Nemzeti Színház