2024.03.29, Péntek

A Carmina Burana-val ünnepel a PTE zeneművészeti intézete

mti

2017.08.12. 08:29

Carl Orff Carmina Burana című oratóriumának szólókra, kórusra, két zongorára és ütőhangszerekre készült átiratát mutatja be a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának (PTE-MK) zeneművészeti intézete augusztus 31-én az egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából.

A felsőoktatási intézmény által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a pécsi Dóm térre tervezett, ingyenesen megtekinthető produkcióban közreműködik a Kertész Attila és Lakner Tamás Liszt-díjas karnagyok vezette Bartók Béla Leánykar, a Bartók Béla Férfikar, a Pécsi Egyetemi Kórus és a Pécsi Egyetemi Nőikar.

Balogh Jenő, Gáspár Emese, Góth Tamás, Kugyelka Zsolt, Őri Eszter és Rózsafi Gergely ütőhangszereken, Balásy Szabolcs, illetve Horváth Krisztián zongorán működik közre, a szólókat Farkas Alexandra (szoprán) és Szegedi Benjamin (tenor), illetve Bognár Szabolcs (bariton) énekli, vezényel Lakner Tamás.

A tájékoztató a mű érdekességének nevezte, hogy a Carl Orff által feldolgozott szövegek az egyetem alapításának idejéből, a 14-15. századból valók, a megzenésített költeményeket diákok írták. 

A német zeneszerző legismertebb és legnépszerűbb zeneművét nyolcvan éve, 1937. június 8-án mutatták be a frankfurti operában. A zenéből és a vágáns költők, vándordiákok és szerzetesek trágár, érzelmes vagy éppen tréfás szövegeiből életöröm és vaskos humor árad. A prológ, amelynek témája a mű lezárásakor is visszatér, az O Fortuna című hatalmas kórus, a forgandó szerencséhez intézett panasz, Orff legismertebb szerzeménye.

 

Forrás: mti

KultúraPécsi TudományegyetemJubileum 650előadászeneművészetkórus