2024.04.20, Szombat

Feltörekvő pécsi művészek fúziós megoldásai a színpadon

kemenditamasprteam

2018.03.14. 15:10

Dialógus művészek és hangszerek között - könnyed komolyzene, bámulatos hangszerpárosítások ahol a harmonika, hegedűvel, fúvósokkal, vagy csodálatos énekhangokkal együtt csendül fel a színpadon. Kéméndi Tamás különleges koncertélménnyel várja a pécsieket.

„A közönség, mikor harmonikaszót hall, elsősorban a németajkú lakosság hagyományos zenéjére asszociál, célom, hogy megmutassam hangszerem sokszínűségét, ezért a komolyzenei művek mellett, Astor Piazzolla argentin zeneszerző és harmonikás szerzeményeivel, valamint francia sanzonokkal is megismerkedhet a hallgatóság. Fontos számomra, hogy a hangszerpárosítások során pécsi illetve pécsi gyökerekkel rendelkező művészekkel dolgozzak együtt.” – nyilatkozta Kéméndi Tamás, harmonikaművész.

A koncertsorozat első állomásán az énekhang kap főszerepet. Ódor Botond, tenor a gimnáziumban még gitározni tanult, majd a későbbiekben a Pécsi Tudományegyetemen is ez volt a hangszere. Tanárai már ezidőben is bíztatták képezze hangját, de kezdetben nem csak, hogy elzárkózott tőle, de az opera műfaja kifejezetten idegesítette is. Egy különleges személy azonban egycsapásra megváltoztatta a véleményét, azóta már csak az éneklésre összpontosít. 2013-ban megnyerte a szegedi Simándy József Énekversenyt, és elvégezte a Pécsi Tudományegyetem ének szakát is. 2017-ben a Pécsi Nemzeti Színház Macbeth produkciójában Malcolmot énekelte, majd szerepet kapott az Armel Operaverseny egyik darabjában Rufus Wainwright Prima Donnájában, amelyet Alföldi Róbert rendez. Jelenleg a Theater an der Wien szólistája.

A két művész áprilisban, a Művészetek és Irodalom Házában találkozik egymással. A különleges zenei fúzió egyedi élményt ígér a zenerajongóknak.

 

PécsKultúrakoncertkomolyzeneharmónikaművészekdialógushangszerekhegedűfúvósokKéméndi Tamásharmonikaművész