2024.04.19, Péntek
Átadták a PTE-n az ország első marokkói konzulátusi irodáját
univpecs.com

Átadták a PTE-n az ország első marokkói konzulátusi irodáját

univpecs.com

2019.12.10. 14:17

A most létrejött konzulátus történelmileg az első Magyarország tekintetében az észak-afrikai ország irányából.

Őexcellenciája H.E. Karima Kabbaj nagykövet asszony, Dr. Dombi Viktor tiszteletbeli konzul, Péterffy Attila, Pécs város polgármestere, Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese és Jenei Zoltán kancellár közreműködésével nyílt meg Pécsett szerda délután a Marokkói Tiszteletbeli Konzulátus.

 

 

A Marokkói Királyság felkérése alapján Szijjártó Peter külgazdasági és külügyi miniszter 2019. novemberében adta ki a működési engedélyt Dr. Dombi Viktor részére a Tiszteletbeli Konzulátus létrehozására Pécs székhellyel. A működési terület a teljes dunántúli régiót és Pest megyét foglalja magában. A Marokkói Királyság Nagykövetsége Budapest székhellyel funkcionál. A konzulátus létrehozásának hátterében az áll, hogy bár a két ország között 60 éve áll fenn diplomáciai kapcsolat, lényegében az utóbbi években vált kifejezetten intenzívvé a gazdasági, kulturális és egyéb területeken az együttműködés. Számos bilaterális megállapodás született az innovatív technológiák, logisztika, igazságügyi együttműködés és a sport területen.

 

 

A konzulátus az alapfeladatai mellett a gazdasági és kultúra területére kiterjedő kétoldalú egyezmények mentén fejleszti a két ország kapcsolatát, funkciójából fakadóan a marokkói állampolgárok magyarországi képviseletét látja el, továbbá segíti üzleti és kulturális céljaikat.A konzulátus pécsi székhelyét indokolta a város sokszínű kulturális jellege, a Pécsi Tudományegyetemen tanuló, remények szerint növekvő létszámú marokkói hallgató és a megyeszékhely kedvező földrajzi fekvése.

 

 

A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg 26 marokkói diák tanul, akik jellemzően Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal vesznek részt a képzésben Pécsett, így értelemszerűen az egyetemen tanuló nemzetközi diákok képviselete is a konzulátus vállalt feladatai közé tartozik.

 

 

A konzuli hivatal a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Oktatási Központjának épületében működik, a Damjanich utca 30. szám alatt.  

KultúraPTE PécsBaranya megyemarokkói konzulátusi iroda