2024.04.16, Kedd

Kultúra

Virtuális kiállítás mutatja be Magyarország értékeit

2020.05.18

A kormány internetes kiállításon mutatja be a Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeit - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-nek hétfőn reggel.

Húsz magyar vígjáték lesz ingyenesen elérhető a magyar film napja alkalmából

2020.04.30

Nyolc évtized húsz magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online a Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar film napja alkalmából csütörtöktől 10 napon át a magyarfilmnapja.hu oldalon - közölte az NFI szerdán az MTI-vel.

Kulturális fesztiválok és kiállítások időpontjai és programjai módosulnak a járvány miatt

2020.04.28

Kulturális fesztiválok és kiállítások időpontjai és programjai módosulnak a járvány miatt, a változások érintik többek között a Pécsi Egyetemi Napokat, a Fezen Fesztivált, a Bondoró Utcaszínház Fesztivált, valamint a Cifrapalota és a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatait - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Online játékra hív a magyar népviselet napja alkalmából a mohácsi múzeum

2020.04.22

Népviseletek hétköznapi ruházattal való kombinálására és a végeredmény dokumentálására, megosztására buzdítja az érdeklődőket a koronavírus járvány miatt jelenleg zárva tartó mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum a magyar népviselet napja kapcsán.

Kisfilmekkel kérik otthonmaradásra az embereket a Pannon Filharmonikusok zenészei

2020.04.21

Otthonmaradásra buzdítva az embereket Bartók Béla Concertójából játszanak részletet a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) muzsikusai - tájékoztatta az együttes kedden az MTI-t.

Elmaradnak a pécsi Zsolnay Fényfesztivál korábbi években megszokott programjai

2020.04.16

Idén nem a szokásos formájában valósul meg a nyárra tervezett, korábbi években rendre több tízezer látogatót vonzó pécsi Zsolnay Fényfesztivál - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) szerdán az MTI-t.

Online zajlanak a Pécsi Nemzeti Színház próbái

2020.04.03

Internetes próbákkal készülnek a Pécsi Nemzeti Színház művészei az új bemutatókra - közölte a teátrum pénteken az MTI-vel.

Online tartalmat kínálnak pécsi kulturális intézmények

2020.03.26

Online tartalmat nyújt közönségének a veszélyhelyzet idején négy pécsi kulturális intézmény - közölték a program szervezői csütörtökön az MTI-vel.

POSZT - Tizennégy előadás a versenyprogramban

2020.03.12

Tizennégy produkció - köztük 8 budapesti, 4 vidéki és 2 határon túli előadás - kapott helyet a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) csütörtökön nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

Vörösmarty-emlékév - Országos rajzpályázatot hirdettek általános- és középiskolásoknak

2020.03.06

A Vörösmarty Emlékház a Vörösmarty-emlékév keretében országos rajzpályázatot hirdetett Vörösmarty 220 címmel, amelyre a 11-14 és l a 15-18 éves korosztály pályaműveit várják május 8-ig.

Ifjúsági kórusünnepet tartanak a pécsi Kodály Központban

2020.02.28

Ifjúsági kórusok lépnek fel a Pannon Filharmonikusokkal közösen március 12-én a pécsi Kodály Központban - tájékoztatta a zenekar az MTI-t.

Boulanger, Sibelius és Holst művei csendülnek fel a Pannon Filharmonikusok pécsi és budapesti koncertjén

2020.02.26

Univerzum címmel március 5-én a baranyai megyeszékhelyen, egy nappal később pedig Budapesten ad koncertet Boulanger, Sibelius és Holst műveiből és Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

Ma kezdődött a mohácsi busójárás

2020.02.20

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődött csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át minden eddiginél több, 1750 maskarás űzi a telet a Duna-parti városban.

Öt pécsi orgonakoncerttel várja a közönséget a Filharmónia Magyarország

2020.01.31

Idén is öt különleges orgonakoncerten vehet részt a közönség a Pécsi Egyházmegye és a Filharmónia Magyarország szervezésében 2020-ban a baranyai megyeszékhelyen, emellett országszerte tartanak programokat a hangszer szerelmeseinek - közölte a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója pénteken.

Baranyai képzőművészek alkotásai a pécsi m21 Galériában

2020.01.27

Nagyszabású és a helyi művészeti élet számára mérföldkőnek számító, 124 művész munkáit felvonultató kiállítás látható szombattól a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Csaknem százezren tekintették meg a klasszikus magyar vígjátékokat a hétvégén

2020.05.07

Csaknem százezren tekintették meg a klasszikus magyar vígjátékokat a hétvégén, május 10-ig virtuálisan elérhetőek többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, a Mágnás Miska, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba című hazai filmalkotások is - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-vel.

Kutatók dolgoznak a mohácsi csata feltételezett helyszínén Udvar közelében

2020.04.29

A Magyar Tudományos Akadémia által finanszírozott kutatáson a Pécsi Tudományegyetem és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai dolgoznak a mohácsi csata feltételezett helyszínén.

Elmarad a pécsi Zsolnay Piknik és a Sétatér Fesztivál

2020.04.23

Idén nem rendezik meg a hagyományosan tavasz végén zajló Zsolnay Pikniket és a nyár eleji Sétatér Fesztivált a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Októberben rendeznék meg a Hét Domb Filmfesztivált

2020.04.21

Az eredetileg tervezett szeptemberi időpont helyett októberben rendeznék meg a negyedik Hét Domb Filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt - jelentették be a komlói rendezvény szervezői a rendezvény honlapján.

A szárazság miatt sárgyűjtőhelyek kialakításával is segíthetjük a fecskéket

2020.04.21

A molnár- és füsti fecskék fészeképítéséhez a szárazság miatt sárgyűjtőhelyek kialakítását javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Augusztus végén tarthatják meg a Fishing on Orfű fesztivált

2020.04.07

Augusztus végén tarthatják meg a Fishing on Orfű fesztivált, a már megváltott jegyek érvényesek az új időpontra is - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Süsü, a sárkány kalandjai szombattól az M2 gyerekcsatornán

2020.03.27

Március 28., szombat este 7 órától kilenc napon át láthatják a gyerekek Süsü, a sárkány kalandjait az M2 gyerekcsatornán - közölte az MTVA Sajtó Osztálya pénteken az MTI-vel.

Virtuális bábkiállítás látható az OSZMI honlapján

2020.03.26

A különböző bábtechnikákat bemutató, interaktív virtuális kiállítás látható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) honlapján.

Ezüstcsillanás-évad a Pannon Filharmonikusokkal

2020.03.06

Ezüstcsillanás címmel hirdeti meg a 2020/2021-es évadban a Müpában futó, öt péntek esti hangversenyből álló sorozatát a Pannon Filharmonikusok.

Tallér Zsófia meseoperát mutatnak be Pécsen

2020.02.28

Tallér Zsófia Mátyás király vándorúton című meseoperáját mutatják be májusban a Pécsi Nemzeti Színház kamaraszínházában - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki adásá

A máglyagyújtással és a koporsóégetéssel véget ért a mohácsi busójárás

2020.02.26

A tradicionális húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet szimbolizáló koporsó elégetésével rendben véget ért a mohácsi busójárás kedd este - közölte Hegedűs Emese, a rendezvény egyik főszervezője az MTI-vel.

Országos programsorozat indult az ifjúsági kóruséneklésért, Pécsre is eljjönnek

2020.02.24

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA szervezésében.

Hatodik alkalommal rendezik meg a Komlói Amatőr Színházi Találkozót júniusban

2020.02.11

A tervek szerint tucatnyi - köztük határon túli darabot - válogatnak be a június 4. és 7. között immár hatodik alkalommal zajló Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjába - hangzott el a mecseki városban tartott keddi sajtótájékoztatón.

Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyműve hangzik el a Pannon Filharmonikusok pécsi koncertjén

2020.01.28

Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyművét adják elő a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) Zempléni Szabolcs kürtművésszel kiegészülő muzsikusai január 30-án a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a zenekar az MTI-t.

Németországban nyílt tárlat a pécsi múzeum málenkij robot témájú gyűjteményéből

2020.01.24

A málenkij robot 75. évfordulójára emlékezve nyílt tárlat a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Idegen ég alatt - Oroszföldön meggyötörve című kiállításának anyagából a németországi Gerlingenben - tájékoztatta Walterné Müller Judit, az intézmény igazgatóhelyettese pénteken az MTI-t.