2024.03.29, Péntek
Ma van a magyar ápolók napja
illusztráció - Envato

Ma van a magyar ápolók napja

MTI

2021.02.19. 10:39

Az alkalomról Kossuth Zsuzsa, az 1848-49-es szabadságharc főápolónőjének születésnapján emlékezünk meg.

Az egészségügyi szakdolgozók nap mint nap szent szolgálatot teljesítenek - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken a magyar ápolók napján a Facebookon.

Kásler Miklós bejegyzésében az olvasható, hogy hetedik esztendeje ünnepeljük ezen a napon, Kossuth Zsuzsanna születésnapján a magyar ápolók napját.

Kossuth Lajos húgáról feljegyezték, hogy az 1848-49-es szabadságharc idején a tábori kórházak főápolónőjeként anyai gyengédséggel ápolta a sebesült katonákat, és gondozta a rászorulókat - tette hozzá. "Szakdolgozóink pedig ennek az odaadó, emberfeletti munkának a képviselői napjainkban is, amivel biztosítják a betegek számára az emberhez méltó életet" - hívta fel a figyelmet.

Kásler Miklós közölte: folytatódnak az ágazati béremelések, így jövőre már egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a 2016 előtti fizetésének.

Ennek a gondoskodásnak az elsődleges célja az, hogy az egészségügyi szakdolgozók és családjuk számára olyan anyagi, szellemi és erkölcsi hátteret biztosítsanak, amely lehetővé teszi, hogy munkájukat tudásuk és hitük szerint a legmegfelelőbb módon, valamint a legkorszerűbb eszközökkel végezhessék - írta a miniszter a közösségi oldalán.

Országos hírekegészségügyápolóMagyar Ápolók Napja