2024.04.20, Szombat

Milliárdos fejlesztéssel teszik rendbe a pécsi belváros déli részét

mti

2017.02.17. 11:23

Megújul és bővül az üresen álló Ifjúsági Ház, új parkot alakítanak ki, szilárd burkolatot és elektromos töltőhelyeket kap a Centrum-parkoló. A napokban ez a negyedik pécsi projekt, amiről hírt adunk.

Több mint egymilliárd forintos európai uniós forrásból fejlesztik a pécsi városközpont déli részét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint a Centrum-parkolót és a szomszédságában lévő, használaton kívüli Ifjúsági Házat is felújítják.

A korábban közösségi térként funkcionáló Ifjúsági Ház épületében szükség esetén megerősítik az épület tartószerkezetét, és egy vagy két szinttel bővítik. Kicserélik a homlokzati nyílászárókat, a külső szigetelést, a gépészeti rendszert, valamint irodahelyiségeket és szociális blokkokat alakítanak ki. A tervek szerint az épületet magánvállalkozásoknak adják bérbe.


Jelentős zöldfelület jön létre

A beruházás másik részében az egykori Centrum áruház előtti, jelenleg zúzalékfelületű parkolót szilárd burkolattal látják el. Emellett csapadékvíz-elvezetést építenek ki, olajfogókat és növényeket telepítenek, korszerűsítik a közvilágítást. Az új parkolóban akadálymentes parkolóhelyeket és két elektromos töltőállomást is kialakítanak.    

Az egykori áruház épületének déli oldalán mintegy 900 négyzetméteres területet parkosítanak, ahova utcabútorokat is elhelyeznek.    


Jövőre indulhatnek a munkák

A projektben a tervező kiválasztása zajlik, a kivitelezési közbeszerzési eljárás ősszel, a kivitelezés pedig jövőre kezdődhet meg.

Írásos összegzésben Páva Zsolt polgármester kulcsfontosságúnak nevezte a fejlesztést. „A terület új arculatot kap, vonzóbbá válik a kereskedelem számára, valamint pihenésre, rekreációra is lehetőséget kínál majd” – fogalmazott a politikus.


Pécs nagyon felpörgött

A napokban több pécsi fejlesztésről is hírt adtunk, a több tízezer méteres szabadidős fejlesztés 2009-ben indul, a Jánosik Kft. idén bővít ki egy irodaházat, emellett egymilliárd forintból javítják a Mecsekoldal nevű városrész útjait.

PécsAktuálisparkolók