2024.04.18, Csütörtök

Favágásba kezdett Mohács önkormányzata

mohacs.hu

2018.07.15. 15:09

Félmilliárdból újul meg a Szepesy tér, ahol csak a beteg fákat vágják ki.

Egyetlen mókus- vagy madárfészket, denevérek lakhelyét rejtő fát sem vágnak ki Mohács legnagyobb parkjában, viszont az elöregedett, beteg, már balesetveszélyessé vált egyedektől (képünkön) most megtisztítják a város „tüdejének” számító Szepesy parkot. A június elejétől tartó munkálatokat körültekintően készítették elő, műszeres vizsgálattal mérték föl a meglévő 380 fa állapotát és kizárólag indokolt esetben döntöttek arról, melyiket kell eltávolítani, melyiken elég a szárazgallyazást elvégezni, róluk az élősködő fagyöngyöt eltávolítani.
Mohács önkormányzata 500 millió forint, 100 százalékban támogatott, vissza nem térítendő pályázati forrást nyert a Szepesy tér átfogó rendezésére, új funkciókkal való bővítésére. Készül itt például egy 690 méter hosszú, 1,8 méter széles, rekortán burkolatú futókör, játszótér, tanösvény, testvérvárosok sétánya, pihenőpont ivókúttal és egy szabadtéri tornapálya is.
Felújítják a parkot övező belterületi utat, a meglévő parkolókat, de újabbakat is kialakítanak, kerékpártárolókat helyeznek el, energiatakarékos közvilágítása lesz a térnek, valamint kiépítik a térfigyelő kamerarendszert. Új járdát ugyancsak építenek, illetve az új utcabútorok elhelyezésén kívül az autóbuszvárót szintén felújítják.
Ami pedig a város arculatát meghatározó parkot illeti, a telepítendő növényekkel továbbra is Mohács ékessége marad. Az elültetni tervezett, közel száz fa sorában olyan különlegességek is lesznek, mint a hegyi- és a kínai mamutfenyő, a páfrányfenyő, a perzsafa, az ősszel csodaszép piros lombú ámbrafa vagy az igazi, hatalmasra növő tulipánfa. Telepítenek egyebek mellett juhar-, vadgesztenye-, nyír-, vörös tölgy-, gömbkőris-, piros virágú vadgesztenye-, magas kőris-, tornyos tölgy-, vérbükk-, császárfa-, japán cseresznye-, díszkörte-, díszalmacsemetéket.
A hagyományos értelemben vett, egynyári virágokkal betelepített ágyások nem, viszont virágzó díszcserjékkel, tavasztól őszig folyamatosan nyíló évelőkkel kialakított területek lesznek.
A párhuzamosan készülő munkálatokkal a Szepesy park és a tér ez év végére fog teljesen megújulni.

AktuálisBaranya megyefelújítás Mohácsfavágáspark