2024.04.20, Szombat
Életeket menthet a magyar fejlesztésű okos minilabor
pixabay - illusztráció

Életeket menthet a magyar fejlesztésű okos minilabor

hirado.hu

2018.12.14. 18:00

Százmillió forint nagyságrendű innovációs projekt eredményeként okos minilabort fejlesztett a száz százalékban magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. A készülék segítségével akár egy háziorvos, egy mentőorvos vagy egy sürgősségi orvos is néhány perc alatt, a levett vérből elvégezhet olyan vizsgálatokat, melyekhez eddig komplett laboranalízisre volt szükség.

A betegellátás területén jelenleg világszerte az egyik legfontosabb trend az úgynevezett betegágy melletti diagnosztika (point-of-care testing) előretörése. Ennek lényege, hogy a fejlett technológiai eszközök segítségével egy háziorvos, mentőorvos, sürgősségi orvos, vagy szakorvos is képes helyben olyan vérvizsgálatokat végezni, melyekhez korábban komplett laboratóriumi analízisre volt szükség. Ezáltal mind a beteg, mind a kezelőorvos rengeteg időt és energiát megspórolhat az állapotfelméréssel, vagy diagnózis felállításával, ami adott esetben életeket is menthet.

A nemzetközi piaci igényekhez illeszkedve, Magyarország vezető orvostechnológiai vállalata, a 77 Elektronika Kft. a világpiacon is keresett megoldást fejlesztett SmartTester néven, mely néhány perc alatt képes a levett vért helyben elemezni. A hi-tech orvostechnológiai eszköz egyelőre a diabétesz, a szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve a test gyulladásos állapota kapcsán képes vizsgálatokat végezni, de a tervek között szerepel a diagnosztikai spektrum további betegségekre, tűnetekre való kiterjesztése is – tájékoztatott a 77 Elektronika Kft.

AktuálisSmartTesterlaboranalízis