2021.07.25, Vasárnap

Kultúra

Online játékra hív a mohácsi múzeum a népviselet napja alkalmából

2021.04.15

A pályázók akár el is mesélhetik, táncolhatják vagy énekelhetik, hogy mit jelent számukra a népviselet és a jelenkori divat fúziója.

Eötvös Péter-mű ősbemutatója a Pannon Filharmonikusok koncertjén

2021.03.25

A Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus több éves együttműködést követően a Pannon Filharmonikusok számára írt zeneművének ősbemutatóját a szerző kérésére tartják a pécsi Kodály Központban.

Pécsen rendezik meg az Országos Kerámiaművészeti Biennálét

2020.12.31

Egy művész három különféle, 2010 után készített alkotással vagy egy sorozatművel pályázhat.

Bukovinai székelyekről szóló könyvtrilógia második kötetét mutatták be Pécsen

2020.09.04

Az Ambrus család életén keresztül tárja fel a könyv a népcsoport korabeli történetét.

Nemzeti emlékévvé nyilvánítanák a mohácsi csata ötszázadik évfordulóját

2020.08.31

Hargitai János (KDNP) országgyűlési képviselő több baranyai intézményvezetővel és kutatóval közösen javasolja, hogy a 2026-os esztendőt nyilvánítsa nemzeti emlékévvé, annak megvalósítását pedig támogassa Magyarország kormánya - közölte a honatya szombaton az MTI-vel.

Rodolfo-kiállítás nyílik Pécsen

2020.08.24

Rodolfo, azaz Gács Rezső világhírű bűvész személyét és művészetét mutatják be a pécsi Múzeum Galériában egy jövő pénteken nyíló kiállítás keretében a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-t.

A karantén által ihletett munkákból nyílik kiállítás Pécsen

2020.08.16

Tíz kortárs képzőművész térinstallációi és intermediális alkotásai láthatóak pénteken estétől a baranyai megyeszékhely belvárosában található Pécsi Galériában - közölte a tárlatot szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) az MTI-vel.

Táncgála, mesék és flamenco a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón

2020.08.10

Tizenhét magyar táncegyüttes művészeinek gálája, a Recirquel újcirkusz-társulat előadása, mesék táncadaptációja és flamenco-előadás is szerepel a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorán, amelyet szeptember 12. és 15. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

Emmi: támogatást kaphatnak az elhalasztott POSZT-ra beválogatott előadások

2020.08.08

Kormányzati támogatásból készülhetnek felvételek az elhalasztott 20. Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT) beválogatott előadásokról.

Az új évadnak csak egy részét hirdeti meg a Pécsi Nemzeti Színház

2020.08.05

Csak egy részét hirdeti meg a következő évadnak a Pécsi Nemzeti Színház a járványhelyzet miatt, a teátrum az új előadások sorát a László király visszatér! című ősbemutatóval nyitja augusztus 20-án.

Elmarad a Strand Fesztivál, az EFOTT, a Fishing On Orfű is

2020.07.31

A zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad a kormány csütörtöki döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

OrgonaPont és Orgonák éjszakája - Augusztusi programok százait ajánlja a Filharmónia

2020.07.29

A hangszerek királynőjeként számon tartott orgonáé a főszerep a Filharmónia Magyarország augusztusi rendezvényein: az OrgonaPont elnevezésű sorozat keretében 40 helyszínen 50 koncertre, az augusztus 8-i Orgonák éjszakáján több száz eseményre várják az érdeklődőket.

Augusztusban ismét megrendezik OrgonaPont koncertsorozatot és az Orgonák éjszakáját

2020.07.15

Augusztusban számos városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.

Különleges programokkal várják a látogatókat Pécsre

2020.07.03

Különleges programokat kínálnak a szállásadók, vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények összefogásával induló kampányban a baranyai megyeszékhelyen a város turizmusának fellendítése érdekében - közölte a pécsi önkormányzat az MTI-vel.

Júliusban tartják meg a 7. Vertigo Filmhetet

2020.07.01

Huszonnégy nemzetközi és magyar film - közülük négy az országos premier előtt - lesz látható a 7. Vertigo Filmhét során július 22-29. között a budapesti Puskin moziban és öt vidéki filmszínházban.

Országossá válik a Pécsi Galéria kezdeményezése

2021.04.03

A szervezők most immár az egész országból várják olyan kultúra- és művészetszervező intézmények, galériák jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kortárs képzőművészeti alkotásokat népszerűsítő akcióhoz.

Elkezdődött a Pécsi Tudományegyetem interkulturális rendezvénysorozata

2021.03.18

A PTE-n közel ötezer külföldi hallgató tanul, akik több mint száz országból érkeztek Pécsre. A rendezvénysorozaton az ő kultúrájukról, országaikról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

MNB könyvsarokkal gazdagodott a PTE

2020.09.04

Közel kétszáz kötetes közgazdaságtani, geopolitikai és menedzsment témájú gyűjtemény került az egyetem birtokába.

Népszerű előadók lépnek fel a pécsi Kodály Központban az ősszel

2020.09.02

A pécsi kulturális intézmény színpadára áll többek között a Budapest Bár, Rúzsa Magdi és Dés László is.

A Balázs Elemér Group koncertjével kezdődik a pécsi Metronóm Jazz Klub új évada szeptemberben

2020.08.27

A két évtizedes múltra visszatekintő Balázs Elemér Group koncertjével indul a szintén húsz esztendeje működő pécsi Metronóm Jazz Klub új évada szeptember 17-én a baranyai megyeszékhelyen - közölte az eseményt szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK).

Augusztus 20. - Koncertekkel, ünnepi műsorral várják az ünneplőket Pécsen és Baranya városaiban

2020.08.19

Ingyenes koncertekkel, táncbemutatókkal, gasztronómiai csemegékkel és népművészeti kirakodóvásárokkal várják az ünneplőket Pécsen és a baranyai városokban augusztus 20-án.

Négy bemutatót tart a pécsi Bóbita Bábszínház a következő évadban

2020.08.11

Négy új bemutatót tervez az ősszel induló új évadra a pécsi Bóbita Bábszínház, az intézmény emellett tizennyolc darabot tart műsoron az előző évadokból - tájékoztatta a társulat az MTI-t hétfőn.

Jövő héten lesz az idei Palkonya Hangja fesztivál

2020.08.10

Immár harmadszor rendezik meg a Palkonya Hangja fesztivált. A Baranya megyei településen augusztus 12-től 15-ig fellép az Irie Maffia, a PASO, a Los Orangutanes, a Zuboly, Saiid, az NKS, a Slow Village, a Manaky, valamint a Sör és Fű.

Szombaton rendezik az orgonák éjszakáját

2020.08.07

Templomok, terek és más különleges helyszínek adnak otthont országszerte az orgonák éjszakája rendezvénynek szombaton a Filharmónia Magyarország szervezésében.

Hatvanöt film versenyez a Hét Domb Filmfesztivál döntőjében

2020.08.04

Hatvanöt film, köztük öt nagyjátékfilm került az idei Hét Domb Filmfesztivál döntőjébe, amelyet október 5. és 11. között negyedik alkalommal rendeznek meg Komlón - közölték a fesztivál honlapján a szervezők.

Kulturális programsorozat indul a turizmus élénkítésére Pécsen

2020.07.30

Óriásbábokkal, fényfestéssel, nyári színházzal és koncertekkel is várja az érdeklődőket a Múzeum utca plusz; a Pécs nyári idegenforgalmának élénkítésére életre hívott programsorozatra augusztus 7. és 16. között kerül sor a város Káptalan utcájában.

Bőköz Fesztivál szeptemberben az Ormánságban

2020.07.16

Négy ormánsági falu (Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi) 37 helyszínén száznál is több ingyenes zenei, irodalmi, színházi, képző- és népművészeti programmal várja a látogatókat szeptember 3. és 6. között az V. Bőköz Fesztivál.

Szabadtéri színházi előadásokkal és koncertekkel várják a pécsi Káptalan kert látogatóit

2020.07.06

A - rövidített formában megvalósuló - Pécsi Nyári Színház keretében hat színpadi előadással, emellett számos koncerttel várják a közönséget júliusban és augusztusban Pécs hagyományos szabadtéri játszóhelyszínén, a Káptalan Kertben - jelentették be a szervezők a baranyai megyeszékhelyen, pénteken.

Fusz György ezer négyzetméteres installációja tekinthető meg Pécsen

2020.07.02

Fusz György keramikus- és szobrászművész monumentális, ezer négyzetméteres, életműkiállításként is felfogható installációja tekinthető meg Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Átadták a nagyharsányi szoborparkhoz kapcsolódó új sétányt és fogadóépületet

2020.06.25

Átadták a Szársomlyó-hegyre vezető panorámasétányt és az új fogadóépületet a Villány szomszédságában található nagyharsányi szoborparkban csütörtökön.