2019.06.24, Hétfő

Kultúra

Múzeumok éjszakája - Hét ritkán látható Csontváry-festményt is bemutatnak Pécsen

2019.06.18

Tárlatvezetésekkel, műhelyfoglalkozásokkal, előadásokkal és hét ritkán látható Csontváry-festménnyel várja a közönséget június 22-én a múzeumok éjszakája Pécsett - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) kedden az MTI-t.

Pécsett folytatódott az Úton van a Cziffra Központ roadshow

2019.06.15

Pécsre érkezett június 14-én az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. A megyeszékhelyi eseményen az érdeklődők részt vehetettek az Utca-SzAK nyílt drámaóráján, és egy igazi kulturális csemegének számító különleges koncert is várta a közönséget, ahol együtt zenélt Szinetár Dóra és a Romengo zenekar.

Mintegy harminc ingyenes program szerepel a pécsi Sétatér Fesztivál kínálatában

2019.06.03

Mintegy harminc ingyenes programmal - köztük a Magashegyi Underground, a Mörk és a The Blackbirds koncertjével -, valamint kézműves gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Sétatér Fesztivál, amelyet június 6. és 16. között rendeznek meg a pécsi bazilika előtti téren.

A POSZT a magyar színház legkiemelkedőbb ünnepe

2019.05.30

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a magyar színházi világ legkiemelkedőbb ünnepe - fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Online nézhető animációs filmeket ajánl a médiatanács gyereknapra

2019.05.25

Harmincnégy ingyen, online nézhető animációs filmet ajánl a médiatanács gyereknapra azokból az alkotásokból, amelyeket a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Pécsen tűzik műsorra Bozsik Yvette Csipkerózsikáját

2019.05.24

A hetedik Pécsi Családi Színházi Fesztivál nyitóelőadásaként tűzik műsorra Bozsik Yvette Csipkerózsikája című balettelőadását szombaton a baranyai megyeszékhelyen - közölte pénteken a Pécsi Balett az MTI-vel.

Idén is 100 jótékonysági koncerten gyűjt a rászorulóknak Mága Zoltán

2019.05.17

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész idén is 100 állomásból álló jótékonysági koncertsorozaton gyűjt rászoruló emberek és közösségek javára, pénteken Szabadkán lép fel.

Fiatal tehetségekkel áll színpadra a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar

2019.05.14

Kedd este a Liszt Ferenc Zeneakadémia operaszakos hallgatóinak fővárosi vizsgaelőadásán, május 29-én Pécsen pedig egy ifjú tehetségeket támogató program keretében áll színpadra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ).

Június 15-ig várják a jelentkezéseket a III. Hét Domb Filmfesztiválra

2019.05.14

Hat felnőtt és egy diák kategóriában június 15-ig várják a magyarországi és határon túli filmkészítők jelentkezését a III. Hét Domb Filmfesztiválra, amelyet szeptember 9. és 15. között rendeznek meg Komlón.

Atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen

2019.05.13

Paks II. Akadémia elnevezéssel két féléves atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen; az első megállapodást hétfőn írta alá Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) a baranyai megyeszékhelyen.

Villa-Lobos, Mozart és Sztravinszkij műveit tűzik műsorra a Pannon Filharmonikusok

2019.05.12

Heitor Villa-Lobos brazil komponista és Mozart két-két művét, valamint Sztravinszkij Tűzmadár-szvitjét tűzik műsorra a Pannon Filharmonikusok (PFZ) május 25-én a pécsi Kodály Központban.

Pécsi szál: zenés film a magyar könnyűzene fellegváráról

2019.05.07

A pécsi könnyűzene sikereinek nyomába ered a Pécsi szál című zenés mozi. Lévai Balázs dokumentumfilmjét, amelyben a Kispál és a Borz, a Punnany Massif, a Halott Pénz, a 30Y, Takáts Eszter, illetve a Junkie Jack Flash is szerepel, csütörtöktől vetítik a mozik.

Megújult a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium

2019.05.06

A tavasz során a Szepessy tér környékén járók örömmel tapasztalhatták, hogy megújult a gimnázium barokk műemlék épülete.

Munkácsy mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben

2019.04.30

Munkácsy Mihály mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában május 17-én - tudatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-vel.

Tizenhárom bemutatót tervez a jövő évadban a Pécsi Nemzeti Színház

2019.04.26

Tizenhárom új bemutatóval - műfaji és stílusbeli sokféleséggel - várja a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2019/2020-as évadban a közönséget - tájékoztatta a teátrum szerdán az MTI-t.

A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on

2019.06.16

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át a pécsi Kodály Központban.

Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

2019.06.04

A celldömölki Soltis Lajos Színház előadása nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők a fesztivál vasárnapi zárását követően az MTI-t.

Bemutatták a Szalkai-kódex hasonmás kiadását Esztergomban

2019.06.01

A mohácsi csatamezőn elesett Szalkai László esztergomi érsek 1490 körül készített iskolai jegyzeteiből álló kódex hasonmás kiadását mutatták be pénteken Esztergomban.

Gilbert Varga vezényletével zárja Titánium-évadát a Pannon Filharmonikusok zenekar

2019.05.29

Gilbert Varga vezényletével zárja a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) Titánium elnevezésű évadát június 6-án a Kodály Központban - tájékoztatta az együttes szerdán az MTI-t.

Régészet napja - Fókuszban a múlt

2019.05.24

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

Tíz előadás és kibővült programok a Pécsi Nyári Színház műsorán

2019.05.20

Tíz színpadi előadással és kibővült programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a Káptalan utcai szabadtéri színpadot az idei évtől működtető Pécsi Balett az MTI-t.

Mintegy 170 program a 4. Zsolnay Fényfesztiválon

2019.05.17

Mintegy 170 ingyenes programot - köztük fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat és koncerteket - tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon, amelyet június 27. és 30. között rendeznek meg Pécsen - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) csütörtökön az MTI-t.

Jövőre tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

2019.05.14

Hat korábbi sorozatot folytatva tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani 2020-ban a Magyar Nemzeti Bank, a tervek szerint megemlékeznek majd a Magyar Olimpiai Bizottság alapításának 125. és a rendszerváltás 30. évfordulójáról is.

Nyolc társulat a nemzetközi tánctalálkozón Pécsett

2019.05.13

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével - közölte a szervező Pécsi Balett hétfőn az MTI-vel.

90 éves a Pécsi Rotary Club - jótékonysági est Miklósa Erikával

2019.05.12

A 90 éves Pécsi Rotary Club jubileumi jótékonysági hangversenyét a szegény gyermekek javára adja.

Emlékhelyek napja: 63 helyszínen lesznek szombaton programok

2019.05.10

Idén negyedik alkalommal szervezi meg az Emlékhelyek napját a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). Május 11-én szombaton hatvanhárom helyszínen lesznek programok országszerte.

Először állítják ki az M6-os építése során előkerült 7000 éves leleteket

2019.05.07

Először állítják ki az M6-os autópálya építése során előkerült 7000 éves leleteket a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Csontváry Múzeumában május 9-től - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

Haydn, Mozart és Beethoven műveit vezényli a Gilbert Varga a pécsi Kodály Központban

2019.04.30

Haydn, Mozart és Beethoven egy-egy művét dirigálja Gilbert Varga, a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) új vezető karmestere május 9-én a pécsi Kodály Központban - közölte az együttes az MTI-vel.

Száznál is több programot szerveznek az idei magyar film napján

2019.04.30

Kedden, a magyar film napján száznál is több programot, vetítéseket, előadásokat, közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szerveznek Ankarától Washingtonig 35 városban.

Táncválasztó workshopot tartanak Budapesten és öt vidéki nagyvárosban

2019.04.24

A tánc világnapja alkalmából vasárnap öt vidéki nagyvárosban és Budapesten Nagy táncválasztó elnevezéssel workshopot rendeznek ingyenes táncórákkal, beszélgetésekkel és színháztermi előadásokkal - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi adásában.