2020.07.03, Péntek

Kultúra

Júliusban tartják meg a 7. Vertigo Filmhetet

2020.07.01

Huszonnégy nemzetközi és magyar film - közülük négy az országos premier előtt - lesz látható a 7. Vertigo Filmhét során július 22-29. között a budapesti Puskin moziban és öt vidéki filmszínházban.

Komlói Amatőr Színházi Találkozó - Kilenc produkció szerepel a versenyprogramban

2020.06.24

Kilenc - köztük három határon túli - produkciót láthat a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjában augusztus 20. és 23. között a közönség - jelentették be a mecseki városban tartott keddi sajtótájékoztatón.

Újra fogadják a könyvtárak az olvasókat a pécsi Tudásközpontban

2020.06.23

Az új koronavírus megelőzése érdekében az épületben egyszerre száz fő tartózkodhat.

Hazai zongoraművészekkel indul a Pannon Filharmonikusok következő évada

2020.06.13

Ősszel magyar vendégművészek, tavasszal a nemzetközi zenei élet rangos képviselői lépnek fel a pécsi Pannon Filharmonikusok 2020/2021-es évadában, amelynek az Ezüstcsillanás címet adta az együttes - közölte a zenekar az MTI-vel.

Jövőre ismét eredeti formájában rendezik meg a pécsi Zsolnay Fényfesztivált

2020.06.07

A korábbi években rendre több tízezer látogatót vonzó, idén elmaradó pécsi Zsolnay Fényfesztivál 2021-ben július 1. és 4. között rendezik meg - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

Trianon 100 - Filmforgatás Pécsen

2020.05.24

A filmet Varga Szabolcs forgatókönyve alapján Gerebics Sándor rendezi.

Victor Vasarely művészete nyomán terveznek ruhákat a METU hallgatói

2020.05.22

Nemzetközi kiállításhoz terveznek ruhákat Victor Vasarely nyomán a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatói egy, a pécsi Janus Pannonius Múzeummal (JPM) együttműködésben megvalósuló kurzus keretében - közölte a baranyai közgyűjtemény pénteken az MTI-vel.

Csaknem százezren tekintették meg a klasszikus magyar vígjátékokat a hétvégén

2020.05.07

Csaknem százezren tekintették meg a klasszikus magyar vígjátékokat a hétvégén, május 10-ig virtuálisan elérhetőek többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, a Mágnás Miska, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba című hazai filmalkotások is - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-vel.

Kutatók dolgoznak a mohácsi csata feltételezett helyszínén Udvar közelében

2020.04.29

A Magyar Tudományos Akadémia által finanszírozott kutatáson a Pécsi Tudományegyetem és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai dolgoznak a mohácsi csata feltételezett helyszínén.

Elmarad a pécsi Zsolnay Piknik és a Sétatér Fesztivál

2020.04.23

Idén nem rendezik meg a hagyományosan tavasz végén zajló Zsolnay Pikniket és a nyár eleji Sétatér Fesztivált a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Októberben rendeznék meg a Hét Domb Filmfesztivált

2020.04.21

Az eredetileg tervezett szeptemberi időpont helyett októberben rendeznék meg a negyedik Hét Domb Filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt - jelentették be a komlói rendezvény szervezői a rendezvény honlapján.

A szárazság miatt sárgyűjtőhelyek kialakításával is segíthetjük a fecskéket

2020.04.21

A molnár- és füsti fecskék fészeképítéséhez a szárazság miatt sárgyűjtőhelyek kialakítását javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Augusztus végén tarthatják meg a Fishing on Orfű fesztivált

2020.04.07

Augusztus végén tarthatják meg a Fishing on Orfű fesztivált, a már megváltott jegyek érvényesek az új időpontra is - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Süsü, a sárkány kalandjai szombattól az M2 gyerekcsatornán

2020.03.27

Március 28., szombat este 7 órától kilenc napon át láthatják a gyerekek Süsü, a sárkány kalandjait az M2 gyerekcsatornán - közölte az MTVA Sajtó Osztálya pénteken az MTI-vel.

Virtuális bábkiállítás látható az OSZMI honlapján

2020.03.26

A különböző bábtechnikákat bemutató, interaktív virtuális kiállítás látható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) honlapján.

Átadták a nagyharsányi szoborparkhoz kapcsolódó új sétányt és fogadóépületet

2020.06.25

Átadták a Szársomlyó-hegyre vezető panorámasétányt és az új fogadóépületet a Villány szomszédságában található nagyharsányi szoborparkban csütörtökön.

A pécsi egyetemen tanít szeptembertől Szabó Dániel zongoraművész-zeneszerző

2020.06.24

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanára lesz a világhírű zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel szeptembertől - közölte az intézmény az MTI-vel.

Indulnak a zenei program a pécsi Zsolnay-negyedben, újra nyílnak a kiállítások

2020.06.21

Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán június végén indulnak újra az élőzenei programok - közölte a Zsolnay Örökségkezelő Kulturális Központ Nkft. az MTI-vel.

A Pécsi Nemzeti Színház szabad felhasználású utalványra váltja a korábban vásárolt színházjegyeket és bérleteket

2020.06.09

A Pécsi Nemzeti Színház közleményt adott ki a korábban megvásárolt jegyek és bérletek felhasználásával kapcsolatban:

Megújulva várja a látogatókat a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

2020.05.29

A Baranya megyei Zengővárkonyban működő, a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapon át zárva lévő Míves Tojás Múzeum megújult kiállítási anyaggal, a tárlatot gazdagító interaktív elemekkel várja újra látogatóit szombattól.

Hétszázmillió forintos egyházmegyei fejlesztések zajlanak a pécsi világörökségi helyszínek szomszédságában

2020.05.22

Csaknem hétszázmillió forint értékben, kormányzati forrásból zajlanak egyházmegyei fejlesztések a pécsi világörökségi helyszínek közvetlen közelében - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye az MTI-t.

Virtuális kiállítás mutatja be Magyarország értékeit

2020.05.18

A kormány internetes kiállításon mutatja be a Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeit - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-nek hétfőn reggel.

Húsz magyar vígjáték lesz ingyenesen elérhető a magyar film napja alkalmából

2020.04.30

Nyolc évtized húsz magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online a Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar film napja alkalmából csütörtöktől 10 napon át a magyarfilmnapja.hu oldalon - közölte az NFI szerdán az MTI-vel.

Kulturális fesztiválok és kiállítások időpontjai és programjai módosulnak a járvány miatt

2020.04.28

Kulturális fesztiválok és kiállítások időpontjai és programjai módosulnak a járvány miatt, a változások érintik többek között a Pécsi Egyetemi Napokat, a Fezen Fesztivált, a Bondoró Utcaszínház Fesztivált, valamint a Cifrapalota és a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatait - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Online játékra hív a magyar népviselet napja alkalmából a mohácsi múzeum

2020.04.22

Népviseletek hétköznapi ruházattal való kombinálására és a végeredmény dokumentálására, megosztására buzdítja az érdeklődőket a koronavírus járvány miatt jelenleg zárva tartó mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum a magyar népviselet napja kapcsán.

Kisfilmekkel kérik otthonmaradásra az embereket a Pannon Filharmonikusok zenészei

2020.04.21

Otthonmaradásra buzdítva az embereket Bartók Béla Concertójából játszanak részletet a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) muzsikusai - tájékoztatta az együttes kedden az MTI-t.

Elmaradnak a pécsi Zsolnay Fényfesztivál korábbi években megszokott programjai

2020.04.16

Idén nem a szokásos formájában valósul meg a nyárra tervezett, korábbi években rendre több tízezer látogatót vonzó pécsi Zsolnay Fényfesztivál - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) szerdán az MTI-t.

Online zajlanak a Pécsi Nemzeti Színház próbái

2020.04.03

Internetes próbákkal készülnek a Pécsi Nemzeti Színház művészei az új bemutatókra - közölte a teátrum pénteken az MTI-vel.

Online tartalmat kínálnak pécsi kulturális intézmények

2020.03.26

Online tartalmat nyújt közönségének a veszélyhelyzet idején négy pécsi kulturális intézmény - közölték a program szervezői csütörtökön az MTI-vel.

POSZT - Tizennégy előadás a versenyprogramban

2020.03.12

Tizennégy produkció - köztük 8 budapesti, 4 vidéki és 2 határon túli előadás - kapott helyet a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) csütörtökön nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.