2024.04.20, Szombat

Kultúra

Augusztus 20. - Pécsen bábszínház, koncert is lesz a programok között

2019.08.14

Bábszínházi előadással, koncerttel, kézműves vásárral és jótékonysági kenyérárusítással várják a pécsi belvárosba látogatókat az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án délután.

Augusztusban országszerte várja a közönséget az OrgonaPont sorozat

2019.08.09

Az ország 23 városában 31 koncerttel várja augusztusban a közönséget az OrgonaPont sorozat a Filharmónia Magyarország szervezésében - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.

Nézz fel és mozogj: szenzációs pécsi városismereti mobiljátékra bukkantunk!

2019.08.07

Pécsiként talán mindannyian átéltük már, milyen az, amikor más városokból érkeznek hozzánk vendégek, barátok, családtagok. Ilyenkor mindig felvetődik, mit mutassunk meg nekik szeretett városunkból, és hogyan tegyük ezt meg, hogy például a gyerekek (és a felnőtt gyerekek) is élvezhessék. Mi rátaláltunk egy nagyszerű, Pécset bemutató játékra, amely során mozgásban, a különböző érdekességeket élőben felkeresve gazdag ismeretanyagra tehetünk szert.

Bőköz összművészeti fesztivál negyedszer az Ormánságban

2019.07.30

Immár negyedik alkalommal rendezik meg Baranya megye Ormánság tájegységében a Bőköz összművészeti fesztivált. Augusztus 23-tól 25-ig Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja várja az érdeklődőket.

Jövő héten kezdődik a 12. Ördögkatlan fesztivál

2019.07.26

Jövő kedden kezdődik a 12. Ördögkatlan fesztivál, amelyen a szervezők öt napon át félezernél több programmal: színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi programokkal, valamint könnyű- és komolyzenei koncertekkel várják a közönséget.

Először rendezik meg az Orgonák éjszakáját szombaton

2019.07.16

Első alkalommal rendezi meg Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei programsorozatot szombaton a Filharmónia Magyarország, amelynek keretében a többi között orgonatörténeti előadásokat, hangszerbemutatót és mini orgonakoncerteket is tartanak.

Új dékán vezeti a pécsi Bölcsészettudományi Kart

2019.07.07

Prof. Dr. Heidl Györgyöt, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (PTE BTK) egyetemi tanárát, az Esztétika és Kulturális Tanulmányok Tanszék vezetőjét választotta a Kar dékánnak, aki július 1-jén lépett hivatalba, és megbízatása 4 évre szól.

Lenyűgöző fényattrakciók a Zsolnay Fényfesztiválon Pécsen

2019.06.26

Lenyűgöző esti, éjszakai fényattrakciókat, 170 ingyenes programot - köztük fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat és koncerteket - kínálnak a szervezők a 4. Zsolnay Fényfesztiválon, amelyet június 27. és 30. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

Július végén kezdődik az Ördögkatlan fesztivál

2019.06.25

Július végén kezdődik az Ördögkatlan fesztivál; az ötnapos összművészeti eseményen félezernél is több program várja az érdeklődőket Baranya megye négy településén, Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

POSZT-igazgató: megdöbbenéssel fogadtuk a Magyar Színházi Társaság kilépését

2019.06.19

Megdöbbenéssel és szomorúan fogadtuk a Magyar Színházi Társaság (MSZT) bejelentését, miszerint kilépnek a fesztivált szervező cégből - közölte Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) igazgatója arra reagálva, hogy hétfőn a szakmai érdekképviselet bejelentette: kilépnek a fesztivált szervező cégből, mivel kisebbségi tulajdonosként nem áll módukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.

A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on

2019.06.16

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át a pécsi Kodály Központban.

Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

2019.06.04

A celldömölki Soltis Lajos Színház előadása nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők a fesztivál vasárnapi zárását követően az MTI-t.

Bemutatták a Szalkai-kódex hasonmás kiadását Esztergomban

2019.06.01

A mohácsi csatamezőn elesett Szalkai László esztergomi érsek 1490 körül készített iskolai jegyzeteiből álló kódex hasonmás kiadását mutatták be pénteken Esztergomban.

Gilbert Varga vezényletével zárja Titánium-évadát a Pannon Filharmonikusok zenekar

2019.05.29

Gilbert Varga vezényletével zárja a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) Titánium elnevezésű évadát június 6-án a Kodály Központban - tájékoztatta az együttes szerdán az MTI-t.

Régészet napja - Fókuszban a múlt

2019.05.24

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

A hétvégén rendezik meg a Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivált Abaligeten

2019.08.09

A hétvégén rendezik meg a XVII. Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivált Abaligeten, ahol neves nemzetközi és hazai előadók várják a közönséget péntektől három napon át.

Szoboravatással, színházi előadással emlékeznek Kodolányi Jánosra Vajszlón

2019.08.08

Kodolányi János posztumusz Kossuth-díjas íróra emlékeznek születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából szombaton a Baranya megyei Vajszlón.

Pécsen állították ki a koronázási ékszerek másolatait

2019.08.01

Pécsen látható a Szent Korona rekonstrukciója, valamint a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolata augusztusban - közölte a kiállításnak helyszínt biztosító Zsolnay Örökségkezelő NKft. hétfőn az MTI-vel.

Idén 650 programmal jelentkezik az Ördögkatlan fesztivál

2019.07.28

Jövő kedden kezdődik a 12. Ördögkatlan fesztivál, amelynek öt napja alatt 650 programot kínálnak az érdeklődőknek - közölték a szervezők pénteki pécsi sajtótájékoztatójukon.

A pécsi Zsolnay Múzeum is szerepel a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjában

2019.07.23

Több mint ezer, a világ különböző országaiban élő magyar fiatal vesz részt a Rákóczi Szövetség idei diaszpóraprogramjában - mondta a szövetség alelnöke az M1 aktuális csatornán.

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét a pécsi székesegyház altemplomában

2019.07.11

Minden valószínűség szerint előkerült Orseolo Péter király eredeti sírhelye a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során - jelentették be az ásatás vezetői a baranyai megyeszékhelyen szerdán.

Július közepén rendezik a villányi Rozé Fesztivált

2019.07.01

Július 12-én és 13-án rendezik meg - immár kilencedik alkalommal - a villányi Rozé Fesztivált, amely idén fiatalos, lendületes rendezvényekkel, koncertekkel, gyermekprogramokkal várja a látogatókat.

Több mint 850 millió forintból újulnak meg a busójárás színterei Mohácson

2019.06.26

Megkezdődött a busójárás színtereinek mintegy 850 millió forintos megújítása Mohácson - jelentette be a Duna-parti város polgármestere a projekt nyitórendezvényén szerdán.

Idén is kedvezményesen utazhatnak vonattal a Múzeumok Éjszakája rendezvényeire

2019.06.21

Idén is számos programmal készül a szombati Múzeumok éjszakájára a nemzeti vasúttársaság. A MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról a rendezvény kiemelt helyszíneire.

Múzeumok éjszakája - Hét ritkán látható Csontváry-festményt is bemutatnak Pécsen

2019.06.18

Tárlatvezetésekkel, műhelyfoglalkozásokkal, előadásokkal és hét ritkán látható Csontváry-festménnyel várja a közönséget június 22-én a múzeumok éjszakája Pécsett - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) kedden az MTI-t.

Pécsett folytatódott az Úton van a Cziffra Központ roadshow

2019.06.15

Pécsre érkezett június 14-én az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. A megyeszékhelyi eseményen az érdeklődők részt vehetettek az Utca-SzAK nyílt drámaóráján, és egy igazi kulturális csemegének számító különleges koncert is várta a közönséget, ahol együtt zenélt Szinetár Dóra és a Romengo zenekar.

Mintegy harminc ingyenes program szerepel a pécsi Sétatér Fesztivál kínálatában

2019.06.03

Mintegy harminc ingyenes programmal - köztük a Magashegyi Underground, a Mörk és a The Blackbirds koncertjével -, valamint kézműves gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Sétatér Fesztivál, amelyet június 6. és 16. között rendeznek meg a pécsi bazilika előtti téren.

A POSZT a magyar színház legkiemelkedőbb ünnepe

2019.05.30

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a magyar színházi világ legkiemelkedőbb ünnepe - fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Online nézhető animációs filmeket ajánl a médiatanács gyereknapra

2019.05.25

Harmincnégy ingyen, online nézhető animációs filmet ajánl a médiatanács gyereknapra azokból az alkotásokból, amelyeket a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Pécsen tűzik műsorra Bozsik Yvette Csipkerózsikáját

2019.05.24

A hetedik Pécsi Családi Színházi Fesztivál nyitóelőadásaként tűzik műsorra Bozsik Yvette Csipkerózsikája című balettelőadását szombaton a baranyai megyeszékhelyen - közölte pénteken a Pécsi Balett az MTI-vel.