2024.07.27, Szombat

Kultúra

A pécsi Zsolnay Múzeum is szerepel a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramjában

2019.07.23

Több mint ezer, a világ különböző országaiban élő magyar fiatal vesz részt a Rákóczi Szövetség idei diaszpóraprogramjában - mondta a szövetség alelnöke az M1 aktuális csatornán.

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét a pécsi székesegyház altemplomában

2019.07.11

Minden valószínűség szerint előkerült Orseolo Péter király eredeti sírhelye a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során - jelentették be az ásatás vezetői a baranyai megyeszékhelyen szerdán.

Július közepén rendezik a villányi Rozé Fesztivált

2019.07.01

Július 12-én és 13-án rendezik meg - immár kilencedik alkalommal - a villányi Rozé Fesztivált, amely idén fiatalos, lendületes rendezvényekkel, koncertekkel, gyermekprogramokkal várja a látogatókat.

Több mint 850 millió forintból újulnak meg a busójárás színterei Mohácson

2019.06.26

Megkezdődött a busójárás színtereinek mintegy 850 millió forintos megújítása Mohácson - jelentette be a Duna-parti város polgármestere a projekt nyitórendezvényén szerdán.

Idén is kedvezményesen utazhatnak vonattal a Múzeumok Éjszakája rendezvényeire

2019.06.21

Idén is számos programmal készül a szombati Múzeumok éjszakájára a nemzeti vasúttársaság. A MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról a rendezvény kiemelt helyszíneire.

Múzeumok éjszakája - Hét ritkán látható Csontváry-festményt is bemutatnak Pécsen

2019.06.18

Tárlatvezetésekkel, műhelyfoglalkozásokkal, előadásokkal és hét ritkán látható Csontváry-festménnyel várja a közönséget június 22-én a múzeumok éjszakája Pécsett - tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) kedden az MTI-t.

Pécsett folytatódott az Úton van a Cziffra Központ roadshow

2019.06.15

Pécsre érkezett június 14-én az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. A megyeszékhelyi eseményen az érdeklődők részt vehetettek az Utca-SzAK nyílt drámaóráján, és egy igazi kulturális csemegének számító különleges koncert is várta a közönséget, ahol együtt zenélt Szinetár Dóra és a Romengo zenekar.

Mintegy harminc ingyenes program szerepel a pécsi Sétatér Fesztivál kínálatában

2019.06.03

Mintegy harminc ingyenes programmal - köztük a Magashegyi Underground, a Mörk és a The Blackbirds koncertjével -, valamint kézműves gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Sétatér Fesztivál, amelyet június 6. és 16. között rendeznek meg a pécsi bazilika előtti téren.

A POSZT a magyar színház legkiemelkedőbb ünnepe

2019.05.30

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a magyar színházi világ legkiemelkedőbb ünnepe - fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Online nézhető animációs filmeket ajánl a médiatanács gyereknapra

2019.05.25

Harmincnégy ingyen, online nézhető animációs filmet ajánl a médiatanács gyereknapra azokból az alkotásokból, amelyeket a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Pécsen tűzik műsorra Bozsik Yvette Csipkerózsikáját

2019.05.24

A hetedik Pécsi Családi Színházi Fesztivál nyitóelőadásaként tűzik műsorra Bozsik Yvette Csipkerózsikája című balettelőadását szombaton a baranyai megyeszékhelyen - közölte pénteken a Pécsi Balett az MTI-vel.

Idén is 100 jótékonysági koncerten gyűjt a rászorulóknak Mága Zoltán

2019.05.17

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész idén is 100 állomásból álló jótékonysági koncertsorozaton gyűjt rászoruló emberek és közösségek javára, pénteken Szabadkán lép fel.

Fiatal tehetségekkel áll színpadra a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar

2019.05.14

Kedd este a Liszt Ferenc Zeneakadémia operaszakos hallgatóinak fővárosi vizsgaelőadásán, május 29-én Pécsen pedig egy ifjú tehetségeket támogató program keretében áll színpadra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ).

Június 15-ig várják a jelentkezéseket a III. Hét Domb Filmfesztiválra

2019.05.14

Hat felnőtt és egy diák kategóriában június 15-ig várják a magyarországi és határon túli filmkészítők jelentkezését a III. Hét Domb Filmfesztiválra, amelyet szeptember 9. és 15. között rendeznek meg Komlón.

Atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen

2019.05.13

Paks II. Akadémia elnevezéssel két féléves atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen; az első megállapodást hétfőn írta alá Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) a baranyai megyeszékhelyen.

Először rendezik meg az Orgonák éjszakáját szombaton

2019.07.16

Első alkalommal rendezi meg Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei programsorozatot szombaton a Filharmónia Magyarország, amelynek keretében a többi között orgonatörténeti előadásokat, hangszerbemutatót és mini orgonakoncerteket is tartanak.

Új dékán vezeti a pécsi Bölcsészettudományi Kart

2019.07.07

Prof. Dr. Heidl Györgyöt, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (PTE BTK) egyetemi tanárát, az Esztétika és Kulturális Tanulmányok Tanszék vezetőjét választotta a Kar dékánnak, aki július 1-jén lépett hivatalba, és megbízatása 4 évre szól.

Lenyűgöző fényattrakciók a Zsolnay Fényfesztiválon Pécsen

2019.06.26

Lenyűgöző esti, éjszakai fényattrakciókat, 170 ingyenes programot - köztük fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat és koncerteket - kínálnak a szervezők a 4. Zsolnay Fényfesztiválon, amelyet június 27. és 30. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

Július végén kezdődik az Ördögkatlan fesztivál

2019.06.25

Július végén kezdődik az Ördögkatlan fesztivál; az ötnapos összművészeti eseményen félezernél is több program várja az érdeklődőket Baranya megye négy településén, Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

POSZT-igazgató: megdöbbenéssel fogadtuk a Magyar Színházi Társaság kilépését

2019.06.19

Megdöbbenéssel és szomorúan fogadtuk a Magyar Színházi Társaság (MSZT) bejelentését, miszerint kilépnek a fesztivált szervező cégből - közölte Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) igazgatója arra reagálva, hogy hétfőn a szakmai érdekképviselet bejelentette: kilépnek a fesztivált szervező cégből, mivel kisebbségi tulajdonosként nem áll módukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.

A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on

2019.06.16

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át a pécsi Kodály Központban.

Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

2019.06.04

A celldömölki Soltis Lajos Színház előadása nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők a fesztivál vasárnapi zárását követően az MTI-t.

Bemutatták a Szalkai-kódex hasonmás kiadását Esztergomban

2019.06.01

A mohácsi csatamezőn elesett Szalkai László esztergomi érsek 1490 körül készített iskolai jegyzeteiből álló kódex hasonmás kiadását mutatták be pénteken Esztergomban.

Gilbert Varga vezényletével zárja Titánium-évadát a Pannon Filharmonikusok zenekar

2019.05.29

Gilbert Varga vezényletével zárja a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) Titánium elnevezésű évadát június 6-án a Kodály Központban - tájékoztatta az együttes szerdán az MTI-t.

Régészet napja - Fókuszban a múlt

2019.05.24

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

Tíz előadás és kibővült programok a Pécsi Nyári Színház műsorán

2019.05.20

Tíz színpadi előadással és kibővült programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a Káptalan utcai szabadtéri színpadot az idei évtől működtető Pécsi Balett az MTI-t.

Mintegy 170 program a 4. Zsolnay Fényfesztiválon

2019.05.17

Mintegy 170 ingyenes programot - köztük fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat és koncerteket - tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon, amelyet június 27. és 30. között rendeznek meg Pécsen - tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) csütörtökön az MTI-t.

Jövőre tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

2019.05.14

Hat korábbi sorozatot folytatva tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani 2020-ban a Magyar Nemzeti Bank, a tervek szerint megemlékeznek majd a Magyar Olimpiai Bizottság alapításának 125. és a rendszerváltás 30. évfordulójáról is.

Nyolc társulat a nemzetközi tánctalálkozón Pécsett

2019.05.13

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével - közölte a szervező Pécsi Balett hétfőn az MTI-vel.

90 éves a Pécsi Rotary Club - jótékonysági est Miklósa Erikával

2019.05.12

A 90 éves Pécsi Rotary Club jubileumi jótékonysági hangversenyét a szegény gyermekek javára adja.