2023.03.29, Szerda

Kultúra

Csíksomlyói árvaházak javára tart jótékonysági estet a Pécsi Balett

2019.02.10

Csíksomlyói árvaházak javára tart jótékonysági estet a Pécsi Balett a Szent István Lovagrend közreműködésével március 18-án a pécsi Kodály Központban. Az eseményre a táncegyüttes ősbemutatóval készül.

Minden eddiginél több, közel 1.700 busó búcsúztatja a telet idén Mohácson

2019.02.08

A Duna-parti városba minden bizonnyal a balkáni gyökerű sokacok hozták magukkal korábbi hazájukból e szokást, mely aztán itt formálódott tovább és nyerte el mai alakját.

Szeretnél zenélni a Pannon Filharmonikusokkal a pécsi Kodály Központ színpadán?

2019.02.01

Imádsz hangszeren játszani, de sose gondoltál rá, hogy profi zenész legyél? Most itt az alkalom, hogy kipróbáld magad muzsikus szerepben.

Új, hiánypótló képzés és virtuális valóság a PTE Műszaki és Informatikai Karán

2019.01.29

Már az idei felvételi eljárásban, tehát 2019. február 15-ig lehet jelentkezni a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának szeptemberben induló műszaki felsőoktatási szakképzésére.

Al Di Meola ad koncertet márciusban a pécsi Kodály Központban

2019.01.28

A Grammy-díjas gitáros, Al Di Meola ad koncertet március 15-én a pécsi Kodály Központban, ahol tavaly megjelent, Opus című albumát mutatja majd be a közönségnek.

Pozsgai Zsolt filmje fődíjas lett Kolkatában

2019.01.21

Pozsgai Zsolt mozija, a Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival).

A magyar kultúra napja - Programok Baranya megyében

2019.01.18

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját.

A pécsi Zsolnay-negyedben vetítik Gerebics Sándor Zrínyi-filmjét

2019.01.14

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben ingyenes vetítés keretében mutatják be csütörtök este Gerebics Sándor A régi fény ragyogjon - Szigetvár 1566 című 50 perces dokumentumdrámáját.

Sikerrel zárult a pécsi dallamaukció

2019.01.02

Az aukció Zámbori Bíró Tamás vendégoktatónk ötlete volt, aki az őszi szemeszter során Márka- és üzletfejlesztés címmel tartott órát a PTE Művészeti Karán.

A VoiSingers adott adventi koncert Zsolnay Negyedben

2018.12.18

Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar 2018. december elején különleges ünnepi koncerttel ajándékozta meg Baranya megyei tagjait. Az eseményen az innovatív kórusmuzsika egyik legismertebb hazai képviselőjeként a VoiSingers együttes adott ünnepi műsort a Zsolnay Negyedben.

Csaknem kétezer baranyai lakos jutott el ingyen a pécsi Zsolnay-negyedbe

2018.12.11

Három év alatt 65 Baranya megyei településről 1931 főnek nyílt lehetősége díjmentesen megtekinteni a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed látnivalóit - tájékoztatta kedden a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

Péntekig lehet jelentkezni a központi írásbelikre

2018.12.04

Péntekig jelentkezhetnek a központi középiskolai írásbelire az általános iskolás diákok - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel. A kérelmet abba az iskolába kell benyújtaniuk, amelyikben a vizsgát meg akarják írni.

Két pécsi tanár is Rátz Tanár Úr Életműdíjat vehetett át a Magyar Tudományos Akadémián

2018.11.28

Nyolc tanár vehette át idén a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kaphatnak meg - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

És neked milyen az életstílusod?

2018.11.26

Az Interdiszciplináris Fogyasztás Szimpóziumot harmadszor rendezte meg a PTE KTK Marketing és Turizmus Intézete. Az eseményt idén november 22-én tartották a Halasy-Nagy József Aulában. A szimpóziumot Zeller Gyula alapító professzor emlékének ajánlották.

Tizennégy együttes lép fel az 50 éves Szekszárdi Néptáncfesztiválon

2018.11.15

Tizennégy együttes lép színpadra a hétvégén a Szekszárdi Néptáncfesztiválon, amelyet először 50 éve, 1968-ban rendeztek meg a tolnai megyeszékhelyen.

Kiállítás nyílik Fekete András a mohácsi busójárásról készült fotóiból Moszkvában

2019.02.08

Téli mesék címmel nyílik csütörtökön kiállítás Fekete Andrásnak a mohácsi busójárásról tíz év alatt készült felvételeiből a moszkvai Klasszikus Fotográfia Galériájában.

Február 11-től ismét megnyitja kapuit a Táncoló Egyetem Pécsett!

2019.02.04

A Pécsi Tudományegyetemen 2000 óta működő program ebben a félévben alakformáló táncaerobik, breakness, hastánc, hip-hop, horvát, szerb, makedón táncok, kizomba, kubai salsa, latin freestyle aerobik, latin táncok, party rock and roll és társastánc kurzusokat kínál minden érdeklődő részére.

Az Emmi saját halottjának tekinti a pécsi Várnagy Attila fagottművészt

2019.01.30

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti a január 14-én elhunyt Várnagy Attila fagottművészt, az Országos Filharmónia pécsi kirendeltségének vezetőjét.

Rekordbevételt ért el tavaly a pécsi állatkert

2019.01.29

Tavaly - rekordot jelentő - csaknem 200 millió forintos nettó árbevételt ért el a pécsi állatkert, amelyet 2018-ban 147 ezer fizető vendég látogatott meg - derült ki az intézmény MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből.

Mohács a kólózás Guinness-rekordjával is igyekszik emlékezetessé tenni a „jubileumi” Busójárást

2019.01.27

Már csak szűk öt hét. Nem több. Ennyi idő van hátra a következő Busójárásig, amely idén február 28-ától március 5-éig tart.

Gilbert Varga január végén debütál vezető karmesterként a pécsi Kodály Központban

2019.01.19

Gilbert Varga vezető karmesterként a pécsi közönség előtt első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusok zenekart (PFZ) január 26-án a Kodály Központban a Könnyed elegancia című koncerten - tájékoztatta az együttes az MTI-t.

Rekordot döntött a pécsi Zsolnay Örökségkezelő programjainak és helyszíneinek tavalyi látogatottsága

2019.01.17

Rekordot döntött a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) programjainak és helyszíneinek látogatottsága 2018-ban: a kulturális holding az előző évihez képest mintegy 45 ezer fővel növelte látogatóinak számát - hangzott el az intézmény tavalyi eredményeit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

Aki versekkel egyesítette újra a Kárpát-hazát

2019.01.11

Több ezer anyaországi és határon túli magyarnak tolmácsolta József Attila, Radnóti Miklós, Arany János, Kányádi Sándor és Petőfi Sándor verseit Kassától Zágrábig, Beregszásztól Újvidékig, Csíkszeredától Budapestig.

Keressük a 2018-as év legkedvesebb muzsikusait!

2018.12.31

Idén is decemberben dől el, kiket választ a közönség a 2018-as év legkedvesebb muzsikusainak. Várjuk az Ön szavazatát is!

Hat embert tüntetett ki Lickl-díjjal a Pannon Filharmonikusok zenekar

2018.12.17

Az egykori alapítóról, Lickl Györgyről elnevezett díjat 2016-ban hozták létre. Idén három kategóriában - művész, menedzsment tag és civil - két-két díjazott részesült az elismerésben a zenekar pénteki adventi társulati ülésén.

Pozsgai Zsolt alkotása lett a legjobb játékfilm a Monacói Nemzetközi Filmfesztiválon

2018.12.08

Pozsgai Zsolt drámaíró, színházi és filmrendező Megszállottak című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó fődíjat a Monacói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Felnőtt kategóriában lett nagydíjas a mohácsi Schneider Lajos Népdalkör

2018.12.01

Horváthy Lenke dalosai, a Schneider Lajos Népdalkör a XII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén felnőtt kategóriában „Vass Lajos Nagydíj” kitüntetésben részesült a november harmadik hétvégéjén Budapesten megtartott versenyen.

Advent - Százötven programmal készülnek a karácsonyra Pécsen

2018.11.27

Mintegy 150 programot kínál az érdeklődőknek az Adventi Kézműves és Mesevásár, amelyet november 30. és december 23. között rendeznek Pécsett.

A századforduló monarchiáját idézi meg a Pannon Filharmonikusok újévi koncertje

2018.11.26

A századforduló monarchiáját idézi meg a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) január 2-án, a pécsi Kodály Központban tartandó újévi koncertjén - közölte az együttes az MTI-vel.

Pozsgai Zsolt Bikalon forgatott alkotása lett a legjobb játékfilm egy indiai fesztiválon

2018.11.08

Pozsgai Zsolt a Megszállottak címmű alkotása nyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat az Indiában januárban megrendezendő Kolkatai Nemzetközi Művészfilm Fesztiválon (Calcutta International Cult Film Festival) - közölte a rendező csütörtökön az MTI-vel, miután megkapta az elismerésről szóló értesítést.